СВЯТО

У Борщеві на Тернопіллі вп’яте провели фестиваль  української національної страви

Цікаво, що за ці роки місцева влада обіцяла цьому святу не тільки всеукраїнський, а навіть міжнародний статус. Але й без нього фестиваль завоював велику прихильність у жителів Тернопілля та сусідніх областей, серед його учасників і громадян інших країн. Бо це — розкрилля української душі, де почастують борщем і рецептом поділяться, де очі заворожить борщівська чорна сорочка та багатоцвіття вишивки.

А «Вчительський» — із свинячими хвостами

Цього року Борщів відзначив своє 555-річчя. Як годиться, цій даті присвятили краєзнавчу конференцію, виставки, велике культурно-мистецьке дійство, ярмарок виробів народних умільців. Наступного дня центральний майдан і вулиці міста стали ареною проведення фольклорно-мистецького фестивалю «В Борщівському краї цвітуть вишиванки», в рамки якого органічно влилося й свято борщу «Борщ’їв». Понад 40 сільрад виставили тут свої кухні-намети. Національну страву на фестиваль готували сільські господині. Кількадесят літрів борщу зварила та вклала свою майстерність і душу кожна з них. Чий же смачніший, то вже визначала спеціальна конкурсна комісія.

З’ясувалося, що цього року найсмачніший борщ зварили за кілька кілометрів від райцентру — в селі Мушкатівка. Тутешні господині здобули Гран-прі за сухий борщ. Місцевий підприємець Роман Цибрій картоплю до нього чистив, капусту шаткував, а зі мною рецептом поділився без вагань, бо в його селі таку страву готують залюбки. Назву такий борщ отримав від того, що спочатку тушкують свинячі ребра «насухо», заливають водою й чергово додають капусту, картоплю, моркву, цибулю та буряк. Ясна річ, солять, перчать до смаку, а потім заправляють сметаною.

Свято всім дарувало гарний настрій. Фото автора

Доки я ще не пішов шукати інших борщів, не можу не загострити уваги на оформленні фестивальної кухні. Адже важливо не лише вміти приготувати страву, а й подати її. Буваючи щороку на святі борщу, знаю, що Мушкатівка завжди оригінальна і в цій категорії. На перший фестиваль величезну каструлю з борщем мушкатівські господині помістили в гарно оздоблений гарбуз. Це викликало тоді велике захоплення й багато сіл навіть нинішнього свята запозичили для сервірування цей задум. Торік з Мушкатівки борщ привезли на підводі. Цього ж вересня для страви використали 60-літрову дубову діжку. «Бабусина ще», — уточнює сільський голова Надія Цибрій. Відтак демонструє «живі складники» борщу. Крім буряка, моркви, іншого, раптом витягує з клітки живе поросятко. А там ще й друге зарохкало. Довелося на руки його взяти Романові Цибрію. Майдан від такого видовища зайшовся сміхом. На те вона й забава!

Неподалік від мушкатівської «кухні» свою «господарку» показувало Кривче. Село відоме не лише фортецею та печерою «Кришталева», а ще й тим, що тут займаються розведенням малих поросят. Директор місцевої школи Надія Бачинська напівжартома-напівсерйозно розповідала, що від фестивалю до фестивалю вчителі за власний кошт купують, годують свиню, і на свято до райцентру привозять не лише борщ, а й смачне сало, інші м’ясні вироби. Зрештою, борщ у них не простий, а «Вчительський». Крім квасолі, буряка, моркви, картоплі, у ньому обов’язково варять свинячі хвіст, вуха та підгорля. Засмажують цибулю, сметану, томатну пасту та червоний болгарський перець. Таку «педагогічну» страву рекомендують вживати з книдлями, дерунами, пампушками з часником і сметаною, пиріжками з картоплею.

Смачного борщику бажаєте? Фото автора

А «Королівський» —  з усмішкою

Село Королівка, зрозуміло, представило борщ «Королівський». Одразу скажу: складники ті ж, що і в будь-якому українському борщі. Але серйозний рецепт його приготування читав з усмішкою. Тут перерахували, хто і що вирощував для страви. Є, зокрема, й такі рядки: «Підчеревину, куплену на базарі в Борщеві, тушимо з помідорами, справжньою сметаною від чорно-рябої корови. Додаємо до смаку солі, перцю, часнику, українського веселого настрою та усмішки».

Викликали в учасників свята велику зацікавленість два казани по 150 л кожен. Їх розмістили неподалік будівлі міської ради. Час від часу у вогонь, що палав під ними, підкладали дрова. Вода у них закипіла й почалося товариське змагання між представниками влади та народними артистами України на краще приготування борщу. Переможця визначали жителі району. Найсмачнішу національну страву, на їхню думку, зварили співаки Павло Дворський, Оксана Пекун, Богдан Сташків і композитор Мар’ян Гаденко. 

Мав розмову з народним артистом країни Павлом Дворським. Борщ — серед улюблених його страв. Але до цієї страви обов’язково повинна бути паприка. Так звик з дитинства. Завжди сідаючи до столу, його батько брав червоний перець — нібито для себе. «Але ми знали, що теж їстимемо наперчений борщ, — ділиться думками співак і композитор. — Це ж корисно для здоров’я».

Але борщ не може обійтися і ще без одного важливого чинника — хліба. Ольга Данилюк із села Жилинці привезла на фестиваль похідну піч. Дізнаюся, що до заквасу, який залишився на дні діжі від попереднього приготування хліба, пані Ольга долила чистої джерельної води, додала дріжджів, житнє борошно помішала трохи з пшеничним. Каже, жито вирощує на власному полі. Вчора пекарка зробила заквас, а сьогодні зранку замісила тісто із промовляннями: «Рости, хлібчику, хочу, щоб ти був гарний».

Допомогти їй поратися біля печі взявся Павло Дворський. Бо ще малим хлопчиною помагав матері класти на коцюбу тісто й випікати, а відтак чекав, коли нарешті поласує скоринкою свіжого хліба. Нині в міському помешканні відомого виконавця теж духмянить хлібом. І хоч немає там такої печі, як у селі, а сучасний японський апарат, проте Павло та Світлана Дворські, випікаючи хлібину, стараються дотримуватися рецептури своїх матерів.

РЕЦЕПТ

«Чистий» борщ від кухарів із села Олексинці

Взяти 4 л води, дві морквини, стільки ж столових буряків, кислих яблук, картоплин, один корінь петрушки, половину селери і капустини, 20 г сушених будь-яких грибів, 3-4 стебла кропу, томатний сік, 50-70 г сухого червоного вина, сіль, цукор, лавровий листок, перець, олію чи жир. Гриби попередньо замочити, овочі відварити, натерти на грубій тертці та підсмажити. Все разом варити. Готове, якщо зварилася картопля. Приправляємо до смаку сіллю, цукром, перцем і вином. Даємо страві настоятися.