ОХОРОНА ПРИРОДИ

На Волині протягом останніх двох років знищено понад 60 кілометрів (!) сіток для вилову риби

Ці браконьєрські снасті уже ніколи не будуть опущені у воду. І, зрозуміло, не сприятимуть міграції карасів, окунів, щук, плотиць, лящів, линів із поліських озер та річок у пивні бари та на прилавки магазинів. Аби комісійно були спалені 2285 браконьєрських знарядь лову, працівникам головного державного управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства в області довелося недоспати сотні ночей та під час рейдів «накрутити» по польових дорогах і на воді десятки і десятки тисяч кілометрів.

— Хоч як це прикро констатувати, але у минулі роки знарядь незаконного лову державними інспекторами вилучалося більше. Сприяло цьому те, що масово завозилися китайські ставні снасті і у нас вони продавалися дуже дешево. Популярними у браконьєрів, як і в минулі роки, нині залишаються неводи, «екрани», металеві ості, кловні, підсаки, «крила», ятері, «павуки», раколовки, волоки, — повідомив начальник «Волиньдержрибохорони» Тарас Куньчик. — Разом із ними рибінспекторам іноді доводиться вилучати і човни, фари, коногонки та інші предмети, що застосовувалися безпосередньо при вчиненні правопорушень.

Хоч і невеликий улов на вудочку, а задоволення неабияке! Фото Валерія МЕЛЬНИКА

Парламентом країни прийняті зміни до Закону «Про тваринний світ», що заборонили ввезення в Україну електроловильних систем (електровудок), монониткових (волосінних) сіток та деяких інших, заборонених законом, засобів добування тварин. Але потрібен певний час, щоб ввезені раніше дешеві китайські «путанки» із браконьєрських арсеналів перекочували на вогнища, що розкладають для їх знищення природоохоронні служби…