ГРИП

Цього сезону найбільше хворітимуть діти та люди після 60-ти років

А минулої зими застуда в основному вражала молодих людей 20-40 років. Від ускладнень грипу тоді померло понад 50 жителів області, в тому числі діти і вагітні жінки.

Цієї осені на Дніпропетровщині не зареєстровано жодного випадку важкого перебігу ГРВІ або грипу. І якщо в жовтні відзначалося стрімке зростання захворюваності на ГРВІ (до 19 тисяч з 14 за тиждень, тобто на 25% більше, ніж за цей період торік), то в перший тиждень листопада кількість випадків захворювань зменшилася (з 15,1 тис. в останній тиждень жовтня до 14,7 тис.). Далися взнаки тепла погода та шкільні канікули. Натомість малюки до 1 року хворіти на застуду стали більше (захворюваність зросла на 12%).

"А-шки" вражають інтенсивніше

Як розповіла "УК" завпідвідділом Дніпропетровської обласної СЕС Людмила Гриценко, в жовтні співробітники санстанції вилучили вперше в цьому сезоні штам різновиду вірусу грипу групи "В" під назвою "Брізбен". Вилучений штам було доправлено до Українського центру грипу і ГРВІ, де підтвердили отриманий результат. Потім вірус передали до Європейського центру грипу в Лондоні (Великобританія) і в Міжконтинентальний центр грипу в Атланті (США).

- "Брізбен" не є новим вірусом, він відомий. Наші співробітники просто підтвердили прогнози, що "Брізбен" слід чекати в епідемію, що він вже циркулює, - пояснила Людмила Гриценко. - Цей вірус, як і так званий каліфорнійський (або свинячий) - А1N1 - включені до цьогорічної вакцини. Ще "ходить" і зовсім новий вірус грипу - A3N2, який називають Перч (Perth). Він також є у вакцині.

Новий вірус не активний, не пандемічний, однак малознайомий медикам. Інші віруси "А" і "В", на які чекаємо цієї зими, вже у нас були. Віруси групи "В", як правило, не викликають ускладнення, не спричиняють епідемію. Натомість "А-шки" вражають інтенсивніше. Іншими словами, їх легше підхопити.

Першим прищепився головний лікар

- Віруси А1 і А2, поширення яких очікується цього сезону, викликають важкі ускладнення. Тож передусім слід зробити профілактичне щеплення дітям, - каже заступник головного санітарного лікаря по Дніпропетровській області Євген Курілов. - Я впевнений, що вакцинація - більш ефективний засіб запобігання епідеміям, ніж додаткові канікули. Вони тимчасово зменшують розповсюдження хвороби, але не зменшують летальність та ускладнення. Згідно з дослідженнями, в сім'ях, де була прищеплена лише дитина, захворюваність на грип під час епідемії знижувалася в 5-6 разів. На жаль, в Дніпропетровській області лише 1% прищеплених від грипу -діти, хоча вони хворіють у десятки разів частіше за дорослих.

Для кращої пропаганди щеплення співробітники Дніпропетровської облСЕС вирішили почати з себе і організовано пройшли вакцинацію всім колективом. Головний державний санітарний лікар Дніпропетровської області Валерій Капшук видав спеціальний наказ, яким зобов'язав співробітників територіальних санепідстанцій, які належать до групи епідемічного ризику, прищепитися проти грипу. Першим кампанію з вакцинації розпочав сам головний лікар.

За словами Людмили Гриценко, прищепитися можна в будь-якому лікувальному закладі, придбавши в аптеці вакцину (коштує від 60 до 90 грн), рекомендовану на сезон 2010-2011 років. Слід взяти чек. З ним та вакциною, яку після холодильника рекомендується тримати не більше півгодини, прийти до кабінету щеплення. Вакцинація дітей у школах-інтернатах, дитячих будинках, підопічних інтернат-закладів для дорослих, медпрацівників має відбуватися за рахунок обласного та місцевих бюджетів. На початку листопада в Дніпропетровській області прищеплено 27,5 тисячі осіб, в тому числі 7,8 тис. медичних працівників.

ЗВЕРНІТЬ УВAГУ

Окрім щеплення, медики звертають увагу й на профілактику грипу за допомогою натуральних продуктів, рослинних препаратів, вітамінів, покращення харчування, загартування організму.

Треба своєчасно ізолювати хворих від здорових, використовувати марлеві пов'язки, в разі захворювання оперативно звертатися до лікаря.

Слід попереджати пасивне паління. Доведено, що діти з родин, де курять, частіше хворіють на грип та ГРВІ. Важливо привчити дітей мити руки, а до цього не торкатися очей і носа.

Зменшує ризик захворювання вакцинація, але вона повинна бути своєчасною і проводитися після індивідуального обстеження кожного пацієнта.

Серед іншого медики застерігають, що в осінньо-зимовий період різко зростає кількість сфальшованих протизастудних препаратів, які вилучає з аптек Державна інспекція з контролю якості лікувальних засобів та медичної продукції. Тому краще обирати ліки відомих виробників, які застосовують новітні методи захисту своєї продукції від підробок. Наприклад, це можуть бути голографічні стрічки, наклейки тощо.