ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ

Перші біометричні паспорти можуть з’явитися в українців уже через три місяці 

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»

У Києві пройшла чергова міністерська зустріч Україна — ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки, на якій головними темами були візові питання, захист прав людини і боротьба зі злочинністю. Європейську делегацію, до якої увійшли також угорські та польські дипломати (Будапешт наразі завершує своє головування в ЄС і передає його Варшаві), очолила Комісар з внутрішніх справ Сесилія Мальстрем.

Під час спільної конференції вона заявила, що докладно обговорила з українськими колегами виконання Плану дій щодо лібералізації безвізового режиму. «Ми повернемося до Брюсселя, проаналізуємо почуте і на початку вересня дамо оцінку виконання Плану дій», — сказала вона. Сесилія Мальстрем розповіла, що представники української влади повідомили їй про реформування законодавства, що дасть змогу  реалізувати План дій, а також представили перелік подальших заходів. На її думку, робота з приведення українського законодавства у відповідність до європейського надзвичайно важлива, але потім буде потрібно забезпечити виконання цих законів. Єврокомісар також наголосила, що у Брюсселі хотіли б бачити реальні наслідки реформування системи судочинства, а також боротьби з корупцією і організованою злочинністю.

Україна сумлінно працює над своїм домашнім завданням і очікує, що рішення про лібералізацію візового режиму ЄС прийме найближчим часом. Таке сподівання висловив Президент Віктор Янукович у розмові з Сесилією Мальстрем, повідомляє прес-служба глави держави.  Він наголосив, що  питання  візового режиму дуже чутливе для українців, тому його розв’язання перед підписанням Угоди про асоціацію для офіційного Києва має вирішальне значення.  «Ми щиро прагнемо, щоб Європа була відкрита для українських громадян», — сказав Президент, зауваживши, що Київ  хотів би, щоб і для громадян ЄС двері України були відкриті.

Як відомо, однією з умов пом’якшення візового режиму для українців в  ЄС є вимога ввести в обіг так звані  біометричні паспорти. На першій сторінці такого паспорта буде розміщено спеціальний електронний чип, який міститиме таку специфічну інформацію про особу, як відбитки пальців, сітківки ока, геометрії руки та інше. Міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов, який взяв участь у прес-конференції, заявив, що вже незабаром наше МВС буде готове випускати такі паспорти. «У нас є для цього повна база, і ми готові їх виготовляти, — сказав міністр. — Це займе приблизно три місяці».

До речі, і внутрішні паспорти в Україні можуть набути осучасненого вигляду. Принаймні Анатолій Могильов заявляє,  що  десь через дев’ять місяців на заміну звичної для нас синьої книжечки внутрішнього паспорта прийде ID-картка. «Для цього потрібно провести доволі копітку роботу», — сказав міністр.   Він пояснив, що тут головною проблемою  є забезпечення кожного райвідділу МВС і багатьох державних установ пристроями для зчитування цих ідентифікаційних карток.