ПЕРЕВІРКА НА МІЦНІСТЬ

Фіскальну угоду, покликану посилити  монетарний союз, лідери країн ЄС ухвалили на світанку

Врятувати не можна відмовитися. Розділові знаки у цьому реченні учасники саміту глав держав Європейського Союзу розставляли майже десять годин. Ішлося, безумовно, про долю єдиної європейської валюти, якій екс-голова Європейського банку реконструкції та розвитку Жак Атталі днями напророчив жити лише до католицького Різдва. Однак, навіть перед лицем серйозної загрози, не вдалося досягти одностайності.

На ранок 9 грудня стало відомо, що 17 країн єврогрупи створять новий союз з метою зміцнення бюджетної дисципліни і подолання кризи євро. Як зазначає «Німецька хвиля», канцлер ФРН Ангела Меркель повідомила: у  новому союзі в рамках ЄС будуть передбачені заходи стримування зростання державної заборгованості і автоматичне введення санкцій проти держав, які порушують бюджетну дисципліну, а деталі нового договору, за словами  президента Франції Ніколя Саркозі, мають бути узгоджені до кінця березня наступного року. 

Нові фіскальні правила в єврозоні включатимуть, зокрема, вимогу того, що бюджети мають бути збалансованими чи з профіцитом, а структурний дефіцит — не повинен перевищувати 0,5% ВВП. При цьому, передбачається, що така вимога до бюджетів має бути закріплена на конституційному чи адекватному рівні країн-членів зони євро. Передбачається також, що правило збалансованості бюджетів включатиме  в себе автоматичні механізми коригування у випадку виявлених порушень встановлених норм.

Низці країн надано можливість поступового досягнення відповідних вимог щодо збалансованості бюджету з урахуванням планки Єврокомісії.

Серед іншого, лідери країн зони євро погодилися працювати над створенням спільної економічної політики, і вирішили проводити свої саміти на регулярній основі, щонайменше двічі на рік.

Водночас вони не змогли домовитися про внесення змін до договору ЄС. Домовленості заблокував прем’єр-міністр Великобританії Девід Камерон, який заявив, що запропонований план порятунку євро не відповідає британським інтересам, тому він «не підписується під ним». Прем’єр-міністр Сполученого королівства Девід Кемерон намагався в обмін на згоду Лондона підтримати внесення змін до Лісабонського договору домогтися переваг для британського фінансового сектора, у свою чергу пояснив французький президент. Серед країн, які виступили проти зміни Лісабонського договору, була також Швеція.

Експерти вже розцінили провал спроби прийняти загальноєвропейське рішення як важкий удар для Євросоюзу в цілому. Відтепер в рамках ЄС з’являться дві групи країн, які будуть розвиватися «з різною швидкістю». До того ж без згоди всіх 27 держав-членів ЄС зміцнення загальноєвропейського законодавства та розширення повноважень Єврокомісії можна буде домагатися лише обхідними шляхами, що, за визнанням делегатів саміту, не є «чистим рішенням у правовому сенсі». Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу також констатував, що «краще було б, звичайно, досягти одностайного рішення».

Учора лідери країн Євросоюзу підписали договір про вступ Хорватії до ЄС з 1 липня 2013 року.