ПОЗИЦІЯ 

Глава держави закликає податківців керуватися європейськими принципами в роботі з бізнесом 
 

З нагоди професійного свята Президент Віктор Янукович привітав податківців та окреслив найголовніші завдання, що стоять перед Державною податковою службою.

Глава держави наголосив, що нині податкова служба забезпечує майже дві третини доходів зведеного бюджету нашої держави. Він звернув увагу й на те, що за 5 місяців цього року до бюджету зібрано понад 120 млрд грн, тобто майже на 11% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Втім, Віктор Янукович висловив переконання, що в умовах реалізації програми економічних реформ роль Державної податкової служби істотно виходить за межі звичних фіскальних функцій. У цьому контексті він заявив, що Україні потрібна сучасна європейська модель оподаткування — як за формою, так і за суттю.

Партнер і консультант

За словами глави держави, відповідна робота вже триває: вносять зміни до законодавства, відбувається рух у напрямку спрощення відносин між податківцями та представниками бізнесу, встановлення взаємної відповідальності тощо. «Попереду — кроки щодо поетапного зниження ставок податку на прибуток та податку на додану вартість», — цитує слова Президента його прес-служба.

Водночас Віктор Янукович наголосив на тому, що в новій системі податківець має стати партнером платників податку у справі наповнення бюджету держави: «Роз’яснення, консультування, допомога у підготовці звітності мають стати, за європейським принципом, основною формою роботи податкової служби».

Особливо це стосується роботи з малим бізнесом, фермерськими та селянськими господарствами, фізичними особами, які мають стати надійним фундаментом національної економіки, підкреслив Президент і зазначив, що від встановлення партнерських відносин між податковою та бізнесом  значною мірою залежить поліпшення ділового клімату в нашій державі.

«Будь-який тиск на підприємця вважаю неприпустимим і вимагаю від керівництва Державної податкової служби, інших правоохоронних органів вести рішучу боротьбу з подібними проявами», — заявив Віктор Янукович.

Крім того, він наголосив на необхідності продовження роботи із зміцнення стимулюючої функції податкової системи, що має на меті прискорити розвиток реального сектору економіки. Йдеться, зокрема, про розробку та запровадження прозорих, легкодоступних — проте з жорстким контролем за цільовим використанням — податкових стимулів для створення нових робочих місць, інноваційної діяльності, інвестування в депресивні території.

«Ефективна промислова політика, розвиток внутрішнього ринку, створення нової інфраструктури країни, зміцнення підприємництва стануть основою нашої відповіді на виклики глобальної кризи», — підкреслив глава держави.

Податок має «прогресувати»

Президент також зазначив, що актуальним питанням розвитку нашої держави залишається реалізація принципу соціальної справедливості, зокрема активного застосування податкових важелів для зменшення соціального розшарування громадян.

У цьому контексті Віктор Янукович зауважив, що в Податковому кодексі зроблено перший крок у напрямі диференціації ставки податку на доходи фізичних осіб: «Проте, переконаний, ситуація в Україні вимагає запровадження більш дієвих інструментів забезпечення соціальної справедливості».

Президент також висловив упевненість, що на основі грунтовних прогнозних розрахунків варто розширити шкалу прогресивного податку. Зокрема доцільно збільшити кількість її щаблів, підвищивши ставку для найбільш заможних громадян. «Головне — слід запровадити знижену ставку для людей з низьким рівнем доходів», — підкреслив глава держави.

При цьому він висловився за доцільність розгляду інших інструментів перерозподілу надвисоких доходів через податкові механізми. Йдеться, зокрема, про запровадження оподаткування товарів розкоші. «Законопроект, що регулює це питання, постійно доопрацьовується, а час його впровадження відкладається», — зауважив Президент. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»