ПРОГНОЗ

Мінагропрод підвищив оцінку врожаю із 45 до 47 млн тонн,
а експортний потенціал — з 21 до 23 млн тонн

Галина ІЩЕНКО,
Олена ІВАШКО, 
Павло КУЩ, 
Наталія БІЛОВИЦЬКА, 
«Урядовий кур’єр»

Цьогоріч врожайність зернових по Україні в середньому на 17% вища, ніж торік. Це дає підстави очікувати досить хороший врожай, наголосив міністр агропроду Микола Присяжнюк, спрогнозувавши, що результати зернозбиральної кампанії будуть кращими, ніж очікувалось раніше, — 47 млн тонн замість 45, а експортний потенціал — 23 млн замість 21. Водночас експерти не настільки оптимістичні: їхній прогноз валового збору досі на рівні 43-45 млн, тонн експорту —19-20 млн тонн. Зважаючи на нинішні ціни, за оптимістичним сценарієм, на експорті зернових аграрії зароблять близько 30 млрд грн, за песимістичним — 24 млрд, кажуть аналітики.

На думку Миколи Присяжнюка, збільшення показників вдалося досягти у тому числі за рахунок забезпечення аграріїв на належному рівні пально-мастильними матеріалами, добривами і технікою. За його даними, нині на жнивах задіяно 53 тис. зернозбиральних комбайнів, 6 тис. з яких працюють як механізовані зернозбиральні загони і надають послуги в різних регіонах, рухаючись з півдня на північ. Зокрема нещодавно на цьому ринку почала діяти Державна машинно-технологічна станція (ДПЗКУ), у складі якої налічується близько 500 нових машин. Наразі вони працюють у восьми південних регіонах. Їхні послуги значно дешевші за комерційні. Вже відпрацьовано маршрути, їхня діяльність коригується з центру.

«Завдяки цьому проекту вперше за останні 10-12 років досягнуто показника обробки — 600 тис. га на добу», — зазначив міністр, додавши, що разом з тим аграрії забезпечені зернозбиральною технікою лише на 40%, а 78% наявної техніки за межами економічно доцільного терміну експлуатації. Як наслідок, щороку Україна втрачає 5-6 млн т зерна. Для комплексного розв’язання цієї проблеми треба щороку закуповувати близько 4 тис. комбайнів. «Розміщення на території нашої країни виробництва комбайнів дасть змогу мінімізувати втрати врожаю, створити до 15 тис. нових робочих місць і, звичайно, здешевити зернозбиральну техніку», — вважає Микола Присяжнюк. Крім того, ставка робитиметься на вітчизняне насіння за рахунок підтримки селекції рослин. «Ми маємо зацікавити селекціонерів за допомогою роялті та інших механізмів», — наголосив він.

За словами міністра, сьогодні збір ранніх зернових триває в усіх областях, а деякі регіони навіть на фінішній прямій по цих культурах. Зокрема понад 2 млн т намолотили господарства Одещини, Миколаївщини, Херсонщини, понад 1 млн т — в АРК, Дніпропетровській та Запорізькій областях. На 20 липня ранні зернові і зернобобові культури обмолочені на 6,69 млн га (59% площ), намолочено 19,3 млн т при середній врожайності 28,9 ц/га (у 2010 р . — 24,3 ц/га). Зокрема зерна пшениці озимої — 13,5 млн т, ячменю озимого і ярого — 5,4 млн т, гороху — 285 тис. т, ріпаку 984 тис. т. Розпочато збирання жита на площі 42 тис. га (13%), намолочено 90 тис. т.

 У Херсона два мільйони

 

ВІТАННЯ. Президент України привітав хліборобів Дніпропетровської та Запорізької областей з намолотом першого мільйона тонн зерна. А Херсонщину — з другим мільйоном.

У своєму вітанні хліборобам Президент підкреслив, що цей результат досягнуто завдяки вмілій організації праці, запровадженню сучасних технологій вирощування зернових культур, високому професіоналізму та відданості хліборобській справі.

Віктор Янукович подякував хліборобам цих областей «за наполегливу щоденну роботу, любов до рідної землі та добрий урожай, зібраний працьовитими руками», повідомляє його прес-служба.

Найвища врожайність — 30,8 ц/га

МИКОЛАЇВЩИНА завершує обмолот 756 тис. га зернових (94%) і перейшла рубіж у 2 млн т. Середня врожайність у господарствах області — 27,1 ц/га. Повністю завершили збирання ранніх зернових у Єланецькому, Казанківському, Новоодесь?кому, Очаківському та Снігурівському районах. Найвищу врожайність отримують хлібороби Веселинівського, Єланецького, Снігурівського районів — 30,8; 30,8; 29,9 ц/га відповідно.

Очікується подвоєння

ДОНЕЧЧИНА зібрала перший мільйон тонн ранніх зернових із 58% площ під посівами (а це 653,6 тис. га, або на 6,5% більше, ніж торік). За словами начальника головного управління агропромислового розвитку Донецької облдержадміністрації Івана Пащенка, очікується близько 2,086 млн т проти минулорічних 1, 76 млн т. Середня врожайність по області — 28,7 ц/га (озима пшениця дає 31,3 центнера на круг). При цьому найбільша в Новоазовському та Артемівському районах —37,5 та 34,5 ц/га відповідно.

Націлились на рекорд

ДНІПРОПЕТРОВЩИНА. За словами заступника голови облдержадміністрації Олександра Любовича, цьогоріч господарства області планують зібрати 3 млн тонн зернових, у тому числі 2 млн ранніх культур, 1,4 млн т — пшениці, з яких більше половини буде продовольче зерно. Середня урожайність в області — 25,5 ц/га (озимої пшениці — 29).