МЕТА

Влада намагатиметься підвищити зарплатню громадянам, аби вивести пенсії на показник
прожиткового мінімуму

Завершальним етапом робочої поїздки Президента Віктора Януковича на Полтавщину стала нарада з господарсько-адміністративним активом області, яка відбулася у Кременчуці. Глава держави розпочав виступ словами про обов’язкове внесення змін до державного бюджету навесні.

«Як ми і домовлялися, за результатами першого кварталу переглядатимемо бюджет», — сказав він, наголосивши на тому, що в ньому необхідно передбачити збільшення фінансування регіонів.

Демократія заради виборів

За словами глави держави, у 2012-му в нашій країні поступово зростатиме рівень соціальних стандартів. Тож розмір мінімальних пенсій має бути підвищено до рівня прожиткового мінімуму. «Ми ставимо завдання: наблизити пенсії до прожиткового мінімуму. Ми зобов’язані підвищити пенсійне забезпечення», — наголосив Президент, додавши, що влада також докладатиме зусиль для підвищення зарплат, бо без цього буде неможливо досягти збільшення пенсій.

На переконання Президента, такі дії допоможуть забезпечити зростання національної економіки. «Реформи не повинні зупинятися, вони мають рухатися вперед. Ми маємо створювати умови для покращення рівня життя людей — це наша головна мета», — сказав він.

Водночас у нашій країні мають утверджуватися високі демократичні стандарти. Для Віктора Януковича це питання надзвичайно актуальне у контексті проведення парламентських виборів у жовтні цього року. «З точки зору участі влади, адміністративного ресурсу в цих виборах, безумовно, це неприпустимо. Ми хочемо, щоб в Україні утверджувалися демократичні стандарти, хочемо, щоб наші партнери бачили Україну як сучасну державу, яка рухається цим шляхом», — передає слова Президента його прес-служба.

Говорячи це, глава держави мав на увазі вдосконалення національного законодавства, яке забезпечить захист прав та свобод людини, прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу, законів про адвокатуру та прокуратуру. До слова, всі ці документи мають бути прийняті вже цього року.

У цьому контексті Віктор Янукович висловив переконання, що вищеозначені закони наблизять Україну до європейських стандартів, значно піднімуть рівень захисту прав людини та створять рівні умови для кожного громадянина з точки зору справедливого судочинства.

Порушували й питання, пов’язані з важливістю реформування роботи правоохоронних органів. «Практика порушення прав людини, знущання з людини має відходити у минуле. Ми повинні позбутися цього явища, і над цим ми працюватимемо», — акцентував Президент.

Полтавщині потрібен результат

На нараді йшлося і про перспективи соціально-економічного розвитку області. Зокрема про потребу відкриття у цьому році перинатального центру. Однак для того, щоб медичний заклад почав повноцінно функціонувати, владі слід ще попрацювати. Президент наголосив, що такий центр необхідний, адже область повинна мати можливість своєчасно реагувати на складні випадки під час народження дітей. «Переконаний, це питання ми маємо вирішити найближчим часом», — сказав він.

А в Кременчуці вже у 2013 році має розпочатися будівництво мостового переходу. З огляду на це Президент висловився за нагальну потребу виділити з державного бюджету кошти на розробку проекту будівництва мостового переходу. «Ми цього року повинні мати проект і визначитися з джерелом фінансування», — резюмував він.

Насамкінець на нараді постали питання будівництва вітчизняними підприємствами сучасних швидкісних потягів. Їх потрібно вирішувати разом з експертами на державному рівні. «Ми маємо на меті виробляти на території України сучасні швидкісні потяги, 90% з яких будуть експортовані», — пояснив Віктор Янукович.

Водночас він звернув увагу керівників Міністерства інфраструктури та Укрзалізниці на важливість замовлень для вітчизняного машинобудівного комплексу. «Це ваш обов’язок. Я хотів би цю програму від вас побачити, щоб ми її розглянули, провели дискусії та прийняли правильне рішення», — резюмував глава держави.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»