ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА

від 12 жовтня 2012 року                                                                       № 1457

Про оголошення попередження кандидату у народні депутати України, включеному до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", Пашинському С.В. та політичній партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

До Центральної виборчої комісії 8 жовтня 2012 року надійшла заява разом з доданими до неї матеріалами кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 67 Развадовського Віктора Йосиповича із повідомленням про встановлення судом при розгляді виборчого спору факту порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації, передбаченої Законом України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон), кандидатом у народні депутати України, включеним до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", Пашинським Сергієм Володимировичем та політичною партію Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина".

У заяві суб’єкт звернення просить Центральну виборчу комісію оголосити кандидату у народні депутати України, включеному до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", Пашинському С.В. та політичній партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" попередження за порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації, встановлених частиною дев’ятою статті 74 Закону.

Свої вимоги заявник обґрунтовує тим, що судовим рішенням, яке набрало законної сили, визнано відомості, розповсюджені кандидатом у народні депутати України, включеним до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", Пашинським С.В. та політичною партією Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", такими, що мають завідомо недостовірний та наклепницький характер про нього, а також визнано протиправними дії кандидата у народні депутати України, включеного до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", Пашинського С.В. і політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" та такими, що порушують вимоги частини дев’ятої статті 74 Закону, що полягає у розповсюдженні завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про політичну партію – суб’єкта виборчого процесу або кандидата у народні депутати України, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

Розглянувши заяву та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Постановою Центральної виборчої комісії від 3 серпня 2012 року № 147 "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування" зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 67 Развадовського Віктора Йосиповича.

Постановою Центральної виборчої комісії від 8 серпня 2012 року № 202 зареєстровано кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Частиною першою статті 68 Закону встановлено, що передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб’єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

При цьому статтею 74 Закону встановлено обмеження щодо ведення передвиборної агітації, відповідно до частини дев’ятої якої забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію – суб’єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 4 жовтня 2012 року у справі № 2а-13457/12/2670, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 8 жовтня 2012 року, визнано відомості, розповсюджені кандидатом у народні депутати України, включеним до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", Пашинським С.В. та політичною партією Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", такими, що мають завідомо недостовірний та наклепницький характер про кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 67 Развадовського В.Й., а також визнано протиправними дії кандидата у народні депутати України, включеного до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", Пашинського С.В. і політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" та такими, що порушують вимоги частини дев’ятої статті 74 Закону, що полягає у розповсюдженні завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про політичну партію – суб’єкта виборчого процесу або кандидата у народні депутати України, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

Частиною п’ятою статті 124 Конституції України встановлено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов’язковими до виконання на всій території України.

Згідно з пунктом 5 частини другої статті 61 Закону попередження оголошується політичній партії, кандидату у народні депутати України у разі порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації.

Рішення про попередження політичній партії, кандидату у народні депутати України приймає Центральна виборча комісія (частина перша статті 61 Закону).

Відповідно до частини третьої статті 61 Закону попередження, зазначене у частині першій вказаної статті, оприлюднюється Центральною виборчою комісією у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Таким чином, Центральною виборчою комісією встановлено передбачені Законом підстави для оголошення кандидату у народні депутати України, включеному до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", Пашинському С.В. та політичній партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" попередження за порушення встановлених Законом обмежень щодо проведення передвиборної агітації з подальшим його оприлюдненням у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Комісії.

Враховуючи викладене, відповідно до пунктів 1, 19 частини другої статті 30, частин першої – третьої, шостої статті 61, частини дев’ятої статті 74 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись статтями 11 – 13, частиною п’ятою статті 14, частинами п’ятою, шостою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Оголосити кандидату у народні депутати України, включеному до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", Пашинському Сергію Володимировичу та політичній партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" попередження за порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації, встановлених Законом України "Про вибори народних депутатів України".

2. Копію цієї постанови надіслати кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 67 Развадовському В.Й, кандидату у народні депутати України, включеному до виборчого списку політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", Пашинському С.В., а також видати представнику політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу.

3. Цю постанову оприлюднити в газетах "Голос України", "Урядовий кур’єр" та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   В . ШАПОВАЛ