ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА

від 12 жовтня 2012 року                                                                                    № 1458

Про оголошення попередження кандидату у народні депутати України в одномандатному

виборчому окрузі № 225 Зеленчуку В.В.

До Центральної виборчої комісії 6 жовтня 2012 року надійшла заява разом з доданими до неї матеріалами довіреної особи кандидата у народні депутати України Пархоменка Ю.В. в одномандатному виборчому окрузі № 225 Пахлі Олексія Анатолійовича із повідомленням про встановлення судом при розгляді виборчого спору факту порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації, передбачених Законом України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон), кандидатом у народні депутати України в цьому ж окрузі Зеленчуком Василем Васильовичем. 

У заяві суб’єкт звернення просить Центральну виборчу комісію відповідно до статті 61 Закону оголосити кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 225 Зеленчуку В.В. попередження за порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації на підставі встановленого судовим рішенням, яке набрало законної сили, факту порушення вказаним кандидатом вимог частини сьомої статті 69 Закону, які виразилися у виготовленні та розміщенні друкованого агітаційного матеріалу, що не містить відомостей про замовника цього матеріалу, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Розглянувши заяву та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Постановою Центральної виборчої комісії від 6 серпня 2012 року № 170 "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування" зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 225 Зеленчука Василя Васильовича.

Згідно з частиною першою статті 70 Закону кандидати у народні депутати України мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.

За змістом частини першої статті 68 Закону передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції та законам України.

Відповідно до частини сьомої статті 69 Закону друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

При цьому статтею 74 Закону встановлено обмеження щодо ведення передвиборної агітації, згідно з частиною двадцять другою якої забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Севастополя від 15 вересня 2012 року у справі № 2а-2175/12/2770, залишеною без змін ухвалою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 18 вересня 2012 року, визнано факт порушення кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 225 Зеленчуком В.В. вимог частини сьомої статті 69 Закону, які виразилися у виготовленні та розміщенні друкованого агітаційного матеріалу, що не містить відомостей про замовника цього матеріалу, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Частиною п’ятою статті 124 Конституції України передбачено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов’язковими до виконання на всій території України.

Згідно з частиною першою статті 61 Закону Центральна виборча комісія приймає рішення про попередження партії, кандидати у депутати від якої включені до виборчого списку партії, або окремому кандидату у депутати.

Пунктом 5 частини другої статті 61 Закону визначено, що попередження оголошується у разі порушення, зокрема, кандидатом у народні депутати України обмежень щодо проведення передвиборної агітації.

Відповідно до частини третьої статті 61 Закону попередження, зазначене у частині першій вказаної статті, оприлюднюється Центральною виборчою комісією у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Комісії.

Таким чином, Центральною виборчою комісією встановлено передбачені Законом підстави для оголошення кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі 225 Зеленчуку В.В. попередження за порушення визначених Законом обмежень щодо проведення передвиборної агітації з подальшим його оприлюдненням у загальнодержавних засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Комісії.

Враховуючи викладене, відповідно до пунктів 1, 19 частини другої статті 30, частин першої – третьої, шостої статті 61, частини сьомої статті 69, частини двадцять другої статті 74 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись статтями 11 – 13, частиною п’ятою статті 14, частинами п’ятою, шостою статті 15, пунктом 17 статті 19 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Оголосити кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 225 Зеленчуку Василю Васильовичу попередження за порушення обмежень щодо проведення передвиборної агітації, встановлених Законом України "Про вибори народних депутатів України".

2. Копії цієї постанови надати кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 225 Зеленчуку В.В., довіреній особі кандидата у народні депутати України Пархоменка Ю.В. у цьому ж окрузі Пахлі О.А.

3. Цю постанову оприлюднити в газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр", а також на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   В . ШАПОВАЛ