ДАТА

Віктор Янукович провів нараду з підготовки  до відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі

Цей ювілейний день припаде на 28 липня 2013 року. Однак Віктор Янукович попередив членів Організаційного комітету з підготовки та відзначення річниці заздалегідь, провівши в Адміністрації Президента нараду: «Враховуючи роль християнства у духовному, політичному та соціально-економічному поступі України, ми повинні відзначити 1025-ту річницю хрещення Київської Русі на найвищому рівні».

Глава держави підкреслив, що до участі в заходах мають бути запрошені глави та делегації церков вселенського православ’я і християнського світу.

«Християнізація Русі-України ознаменувала собою нову віху національної історії. Вона раз і назавжди окреслила цивілізаційну приналежність нашої держави. Фактично з часів великих князів київських — Володимира Святославовича, Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха — Русь-Україна стала невід’ємною складовою європейського простору», — наголосив Віктор Янукович.

У цьому сенсі Президент розраховує на співпрацю всіх християнських церков, державних установ та органів місцевого самоврядування в організації і проведенні святкових заходів з нагоди 1025-ї річниці хрещення Русі. За його словами, пріоритетний напрямок один — урочисте відзначення історичної дати.

«Вважаю, що до участі в цих заходах мають бути запрошені глави та делегації церков вселенського православ’я та християнського світу», — пояснив глава держави позицію, наголосивши, що його вимога до плану відзначення ювілейної дати — толерантність, відкритість та організованість.

Віктор Янукович також говорив про необхідність облаштувати території релігійних об’єктів, пов’язаних з історією та християнською традицією в Україні. «Увага має бути приділена християнській культурній спадщині, пам’яткам культури, живопису, скульптурі, — зазначив він. — Усе це має бути чітко розплановано у найкоротші терміни».

Окрім цього, він наполіг на організації низки конференцій та інших заходів за участю науковців та експертів, присвячених історії, культурній спадщині, питанням державно-церковного діалогу. Додатково слід забезпечити інформаційну та медіапідтримку. «Важливо акцентувати увагу суспільства на масштабі події в її загальноєвропейському контексті», — передає слова глави держави його прес-служба.

Не оминув увагою Президент і питання безпеки. Його вимога — вжити всіх відповідних заходів під час святкування 1025-ї річниці хрещення Русі.

«Необхідно реалізувати заходи безпеки, створити умови для спокійного, толерантного святкування», — деталізував він. За словами Віктора Януковича, наразі необхідно зробити все, щоб унеможливити навіть спроби вплинути на святкові заходи з будь-якого боку.

«Я розраховую на державно-церковне партнерство в центрі і на місцях, взаємоповагу до спільних дій», — резюмував він.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»