ІНВЕСТИЦІЇ

На Черкащині триває розробка довгострокової програми залучення інвестицій в економіку області. За словами заступника голови Черкаської облдержадміністрації Михайла Пузяка, програма передбачає залучення 1,5-2 млрд доларів. Нині інвестування потребує чимало конкретних проектів, затверджених програмою "Будуємо нову Черкащину", серед яких будівництво автобану і створення вантажо-пасажирського логістичного центру, який об'єднає аеро- і річковий порти та залізничний транспорт. Таким чином програма буде пов'язана із соціально-економічним розвитком регіону.

Місцева влада, зі свого боку, обіцяє зробити назустріч інвесторам відчутні кроки, зокрема істотно скоротити кількість видів діяльності й робіт, які вимагають дозволів, строки їх одержання, створити базу даних інвестиційних проектів та об'єктів нерухомості, земельних ділянок, які можуть бути використані для реалізації проектів, підготувати кваліфіковані кадри.

До того ж регіон має чимало вигод для потенційних інвесторів, серед яких - як вигідне географічне положення, так і позитивна динаміка економічного розвитку.

Навесні наступного року в області очікується масштабний інвестиційний форум за участі представників іноземних компаній. В його організації свою допомогу запропонував Український національний комітет Міжнародної торгової палати. Як розповів його президент Володимир Щелкунов, "він був приємно вражений, що на Черкащині є проекти, які легко реалізувати й які не потребують великих затрат". Це, приміром, туристична галузь, проекти, пов'язані з аграрним комплексом, спрямовані на впровадження інновацій та нанотехнологій та створення центрів трансферу технологій. Є цікаві перспективи для інвесторів, які хочуть працювати з деревиною чи у сфері "зеленого" туризму.

Один із проектів, який досить реально втілити вже найближчим часом, на думку В. Щелкунова, стосується річкового туризму. Зокрема, цікава пропозиція щодо організації прогулянок на катерах надійшла від керівника одного з туристичних агентств. Інший перспективний проект стосується "інвестицій в людей". Це новий світовий стандарт щодо якісного управління персоналом. У його рамках капіталовкладення спрямовують на підвищення професійного рівня та кваліфікації працівників. Як довів досвід міжнародних компаній, інвестиції в розвиток професіоналізму працівників і професійність - найкращі вкладення капіталу.