Мій чоловік, 1965 року народження, проходив строкову військову службу рядовим у Афганістані з 1983 до 1985 року. З 1986 року служив в армії за контрактом. А в 2007-му вийшов на пенсію у званні старшого прапорщика.

Чи має він право отримувати «бойові» до своєї пенсії і в якому розмірі?

В. ПОГОРІЛА,
село Житні Гори
Київської обл.

Валентина
НИКИТЕНКО,
заступник голови
правління
Пенсійного фонду:

— Ваш чоловік отримує пенсію за вислугу років, призначену згідно із Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Пенсію обчислено відповідно до ст. 43 цього закону з розміру грошового забезпечення, враховуючи  відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, відсоткову надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії в розмірах, установлених законодавством та у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

До основного розміру пенсії вашому чоловіку як учаснику бойових дій враховано підвищення в розмірі 25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», яке станом на 01.05 2011 року становить 191 грн, а також цільову грошову допомогу на прожиття відповідно до Закону «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни», що становить 40 грн.

Інших підстав для підвищення пенсії вказаним категоріям осіб чинним законодавством не передбачено.