Працюю бібліотекарем у школі вже багато років. Хочу дізнатися, чи маю я право піти на пенсію за вислугу років після 25 років вислуги?

Марина МАРЧЕНКО,
м. Біла Церква Київської обл.

Микола ШАМБІР,
директор Департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики:

- Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" збережено всі умови призначення пенсії на пільгових умовах та за вислугу років, передбачені Законом "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до ст. 51 Закону "Про пенсійне забезпечення" пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Зокрема, відповідно до пункту "е" ст. 55 Закону "Про пенсійне забезпечення" працівникам освіти пенсії за вислугу років призначаються незалежно від віку та за наявності спеціального стажу роботи 25 років за Переліком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 04.11.1993 року N 909 (зі змінами).

Серед працівників середніх загальноосвітніх навчальних закладів і шкіл-інтернатів усіх типів і найменувань, військових загальноосвітніх навчальних закладів, музичних, художніх і спортивних шкіл посада бібліотекаря не передбачена, відповідно час роботи на цій посаді не дає права на пенсію за вислугу років.

Цим Переліком передбачені бібліотеки як заклади освіти. Робота саме в такому закладі на посадах завідуючого та бібліотекаря зараховується до стажу, який дає право на пенсію за вислугу років.