«Коли почалася антитерористична операція, нашій родині з двома дітьми довелося переїхати з Донецька у Дніпропетровську область до родичів. Зареєструвалися як переселенці. У Донецьку залишилася квартира, куплена в кредит. Чи будемо ще колись у ній жити, чи ні, самі не знаємо, а гроші брали в борг у банку, тож їх доводиться повертати. Добре, хоч на роботу влаштувалися, та й житло знімати не треба, тож будемо помаленьку розраховуватися за кредит. Однак сталося так, що півроку, поки ми облаштовувалися на новому місці, поки шукали роботу, зовсім не платили банку  — не було з чого. Тепер готові поновити виплати, але нам кажуть, що, крім власне позички і відсотків, нам нарахують ще й так звані кредитні штрафи за прострочені виплати. Але ж ми не з доброго дива не платили. А тепер маємо мороку. Можливо, є якісь пільги для внутрішньо переміщених осіб, аби нам не нараховували цей кредитний штраф?»

Марина і Юрій КОВАЛЬЧЕНКИ,
Дніпропетровська область

Консультує юрист ВБФ «Горєніє» Сергій ЗАЯРНИЙ

— Ситуація, в якій опинилася родина Ковальченків, непоодинока. До юристів Всеукраїнського благодійного фонду «Горєніє» часто звертаються переселенці з Донбасу саме з такою проблемою. Отже, щодо кредитних штрафів — переселенців із зони АТО від них звільнено.

Про це йдеться у ст. 2 Закону «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції». У ній зазначено, що суб’єктам господарювання та фізичним особам, які проживають у зоні проведення АТО або переселилися з неї, забороняється нарахування пені та/або штрафів на основну суму заборгованості за кредитними договорами та договорами позики у період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції відповідно до переліку населених пунктів, визначених Кабінетом Міністрів. У випадку нарахування штрафних санкцій банки зобов’язані списати таку заборгованість. Інакше вони порушують закон.

Якщо вам все-таки нарахували кредитний штраф, необхідно особисто звернутися до головного офісу банку, який його нарахував. Із собою візьміть письмову заяву про списання незаконно нарахованих штрафних санкцій, обов’язково додайте копії кредитного договору, паспорта, ІПН та довідки ВПО.

Після списання штрафних санкцій залишиться сума до сплати, яка складається з:

1) основної суми заборгованості (тіла кредиту);

2) відсотків за кредитом;

3) комісії банку;

4) заборгованості, яка утворилася до 14 квітня 2014 року, оскільки штрафні санкції списуються тільки з моменту початку АТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати свідоцтво про народження або смерть на тимчасово окупованій території?

У більшості випадків вже на цьому етапі проблема вирішується на користь заявника. Якщо ні — треба звертатися із скаргою до Національного банку. Потім — до суду.

Також можна звернутися до банку із заявою про реструктуризацію кредитної заборгованості. Слід посилатися на постанову правління Національного банку України № 461 від 06.08.2009 року «Про заходи щодо забезпечення погашення кредитів». Цією постановою банкам рекомендовано здійснювати реструктуризацію кредитної заборгованості позичальникам, що потрапили в скрутне матеріальне становище. Копію листа слід надіслати до Нацбанку України та Міністерства з питань тимчасово окупованих територій.

Матеріал підготувала Інна КОСЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»