У День української писемності та мови в Житомирі стартував ХІV Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. На його офіційне урочисте відкриття в концертній залі обласної телерадіокомпанії зібралися школярі й учителі, цвіт місцевої інтелігенції — науковці, письменники, активісти «Просвіти» та просто люди, яким не байдужа доля України та її культури, причому чимало з них прийшли цілими сім’ями. Неординарною подією став для них і приїзд до Житомира такої непересічної особистості як письменник Михайло Слабошпицький – виконавчий директор Ліги українських меценатів, голова координаційної ради конкурсу імені Петра Яцика.

На батьківщині Лесі Українки

Організатори дійства вдало поєднали «офіційну частину» з іскрометними виступами самодіяльних митців: зачарували глядачів запальні танцюристи дитячого колективу «Сонечко», чиїм талантам аплодували навіть у великих столичних залах, пісенний дует двох учительок — української мови та математики, юних хористів і вокалістів.

Особливої значимості саме ХІV конкурсу імені Петра Яцика, як наголошувалось зі сцени, надають дві обставини: він розпочався на батьківщині Лесі Українки і відбуватиметься в рік 200-річного ювілею Тараса Григоровича Шевченка.

Та справді непересічну для Житомира і Житомирщини подію проігнорували обласні чиновники найвищого рівня: на відкритті конкурсу побував лише начальник управління освіти Житомирської облдержадміністрації Олександр Пастовенський. Цілком ймовірно, що у перших осіб виконавчих і представницьких органів влади області були цього дня важливіші справи, однак шокувало, що навіть ніхто із їхніх заступників не знайшов часу для привітання учасників заходу.

Робота над черговим номером — завжди цікаве дійство. Фото Олега Ганіна

Який захід важливіший

Більше того, в області, де налічується близько сотні лише місцевих ЗМІ, для висвітлення урочистого відкриття Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика, який стартував на Житомирщині уперше, прибули тільки представники обласного телебачення та «Урядового кур’єра». Втім, не варто звинувачувати журналістів у незрозумілій байдужості, бо вони отримують інформацію про найважливіші заходи із сайту Житомирської облдержадміністрації. Натомість на ньому повідомлялося, що на теренах області у День української писемності та мови лише один офіційний захід — уже традиційний для суботніх днів сільськогосподарський ярмарок.

Звісно, ніхто не зазіхає на права місцевої влади визначати, які події і заходи вважати головними. Однак для Житомирщини, де майже 99% випускників шкіл складають зовнішнє незалежне оцінювання саме українською мовою, а десь третина(!) учнів уже традиційно беруть участь у конкурсі імені Петра Яцика, навряд чи нормально, коли влада і народ розмовляють «різними» мовами.

Особливо з урахуванням того, що ігнорування очільниками області відкриття всеукраїнського заходу аж ніяк не позначиться на його популярності, чого не скажеш про престиж окремих чиновників. Утім, навряд чи варто дивуватись їхній недалекоглядності, якщо вони через байдужість чи то до державної мови, чи до своїх безпосередніх обов’язків навіть не потурбувалися, щоб у кожній бібліотеці і школі області передплатили газету, що є повпредом центральної влади в регіонах, — «Урядовий кур’єр».