Я — вдова інваліда-чорнобильця І категорії. Нині мені 50 років і я пенсіонерка. Вийшла на пенсію через те, що маю сина — інваліда з дитинства І групи. Хочу дізнатися, чи маю я право на якусь доплату до пенсії за чоловіка-чорнобильця?

Катерина ДЯЧЕНКО,
с. Рябина Сумської обл.

Валентина НИКИТЕНКО,
заступник голови правління
Пенсійного фонду:

— Згідно зі статтею 52 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», щомісячна компенсація в разі втрати годувальника призначається на кожного непрацездатного члена сім’ї, який був на його утриманні, незалежно від пенсії, передбаченої законодавством України.

Право на щомісячну компенсацію в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи мають непрацездатні члені сім’ї годувальника, які були на його утриманні. При цьому дітям щомісячна компенсація призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Відповідно до статті 36 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» непрацездатними членами сім’ї вважаються, зокрема, чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього закону (60 років для чоловіків, 55 років для жінок).

Вам, Катерино Іванівно, пенсія призначена зі зниженням пенсійного віку, як матері дитини-інваліда, і право на встановлення до пенсії щомісячної компенсації в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи ви набудете після досягнення 55-річного віку та при підтвердженні факту перебування на утриманні померлого годувальника.