Нещодавно довідався, що постановою Кабміну від 21 квітня 2010 року № 318 були внесені зміни до пункту 5 Порядку проведення перерахунку пенсій, визначених відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Відповідно до цих змін, для перерахунку пенсій враховуються щомісячні надбавки за особливі умови служби особам, звільненим з військової служби, які проходили службу серед іншого у складі екіпажів атомних підводних човнів, якщо такі надбавки виплачувалися їм на день звільнення із служби у відсотках посадового окладу, що встановлювали до 1 січня 2008 року для обчислення розміру надбавок за особливі умови служби відповідно до законодавства.

З серпня 1988 до грудня 1993 року я проходив службу у військовій частині № 90419 (ІІІ флотилія атомних підводних човнів Червонопрапорного Північного флоту) у складі екіпажів атомних підводних човнів. Після звільнення, з 1996-го до 2004 року працював у Ізюмському МРВ УМВС в Харківській області. У вересні 2004 року був звільнений з МВС, отримую пенсію за вислугу років.

Хочу дізнатися, чи маю право на надбавку до пенсії за особливі умови служби, якщо служив на атомному човні та до звільнення з МВС Росії у 1994 році отримував цю надбавку? Але на пенсію я виходив уже зі структури МВС і, зрозуміло, на день виходу на заслужений відпочинок такої надбавки не мав.

С. ФАРТУШНИЙ,
м. Ізюм
Харківської обл.

Валентина НИКИТЕНКО,
заступник голови
правління Пенсійного фонду:

— Відповідно до статті 43 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та пункту 7 постанови Кабінету Міністрів від 17.07.1992 № 393, пенсії особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим законом, обчислюються з відповідних окладів за посадою, військовим (спеціальним) званням та відсоткової надбавки за вислугу років у розмірах, установлених за останньою штатною посадою, займаною перед звільненням.

Розмір інших щомісячних додаткових видів грошового забезпечення  (надбавки, доплати, підвищення) та премії визначаються за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням. Тобто у розрахунок грошового забезпечення для обчислення пенсії враховуються додаткові види грошового забезпечення, які виплачувалися військовослужбовцю (в межах 24 місяців) безпосередньо перед призначенням пенсії.

Враховуючи це, для обчислення пенсії після звільнення з Міністерства внутрішніх справ, враховуються ті додаткові види грошового забезпечення, які виплачувалися за посадами, займаними у цьому міністерстві. Для врахування до грошового забезпечення для обчислення пенсії надбавки за особливі умови служби, яка виплачувалася вам у період проходження військової служби на атомному підводному човні Червонопрапорного Північного флоту, підстав немає.