Маю сина - інваліда з дитинства, який отримав захворювання внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Хочу дізнатися, чи маю за законом право вийти на пенсію у 50 років? Які документи повинна мати та куди їх подати?

Наталія АЛХІМОВА,
селище Карнаухівка, Дніпропетровська обл.

Наталія КОРНІЙЧУК,
заступник начальника ГУ Пенсійного фонду
в Дніпропетровській області:

- Згідно з Прикінцевими положеннями Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" тимчасово, до прийняття відповідного закону, пенсії матерям інвалідів з дитинства, які виховали їх до 6-річного віку, призначаються в порядку та на умовах, передбачених раніше чинним законодавством, тобто за нормами Закону "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до статті 17 Закону "Про пенсійне забезпечення", матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до 6-річного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Звертаю вашу увагу на те, що однією з умов для призначення цього виду пенсії є документи про визнання дитини інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом. У разі, якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення нею 6-річного віку, для призначення такої пенсії необхідно надати висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення 6-річного віку.

За даними правління Пенсійного фонду в Баглійському районі м. Дніпропетровська, ви з 27.09.1999 року отримували соціальну пенсію по інвалідності на сина Алхімова Антона 1987 року народження, який, відповідно до медичного висновку від 21.09.1999 року, визнаний інвалідом у віці 12 років. Згідно з експертним висновком N 1089 від 07.08.2000 року, захворювання та інвалідність сина пов'язані з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС.

Отже, після того, як вам виповниться 50 років і ви отримаєте висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що ваш син мав медичні показання для визнання його дитиною-інвалідом до досягнення 6-річного віку, ви будете мати право на призначення пенсії відповідно до статті 17 Закону "Про пенсійне забезпечення". Для остаточного визначення права на призначення вам пенсії можете звернутися до управління Пенсійного фонду за місцем проживання.