Планую оформити право власності на земельну ділянку. Хочу дізнатися: чи справді потрібне проведення кадастрових зйомок цієї землі для того, щоб отримати цей документ?

В. ЧОБОТАР, 
м. Житомир

Гумбат БАКІРОВ, 
заступник начальника
Головного управління
Держкомзему у Київській області:

— Відповідно до статті 126 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом.

Однією із складових виготовлення державного акта на право власності на земельну ділянку є здійснення кадастрових зйомок земельної ділянки та встановлення її  меж, результати яких відображаються в технічній документації із землеустрою та державному акті на право власності на земельну ділянку. Отже, площа земельної ділянки, вказаної в державному акті, є площею, якою особа має право користуватися, розпоряджатися та володіти, а не площа, визначена замірами, скажімо, членів правління садового товариства.

Разом з тим рекомендую вам звернутися до юридичної або фізичної особи, яка отримала ліцензію на проведення робіт із землеустрою та топографо-геодезичних робіт, з метою визначення площі ділянки, якою ви збираєтеся заволодіти.