СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Про власні квадратні метри завжди мріють люди, які потребують поліпшення своїх житлових умов. Проте часто трапляється, що вкладені у будівництво чималі гроші обертаються новою проблемою для майбутніх мешканців недобудованих багатоповерхівок. Забудовники «заморожують» житло, і ні квартири, ні коштів ніхто не бачить.

З метою розв’язання цієї проблеми Президент і уряд ініціювали заходи з дерегуляції в цій сфері. ¢рунтовний перегляд дозвільних і погоджувальних процедур у будівництві в напрямку їх спрощення знайшов своє втілення у Законі «Про регулювання містобудівної діяльності», ухваленому Верховною Радою 17.02.2011 року, а також підзаконних нормативно-правових актах, зокрема в постанові Кабінету Міністрів «Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт» від 13.04.2011 року № 466. Президент України 29.11.2011 року видав з питань дерегуляції, у тому числі в будівельній сфері, комплексне доручення.

Новобудови виростають як гриби. Фото Володимира ЗAЇКИ

Як повідомили «УК» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, протягом року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 215 звернень з питань інвестиційно-будівельної діяльності. Люди, які інвестували кошти у будівництво свого житла, зверталися щодо завершення спорудження новобудов (46% загальної кількості звернень). Вказані звернення здебільшого стосувалися довгобудів у містах Києві, Одесі, Хмельницькому та Кіровограді.

Іншою актуальною проблемою для заявників є введення в експлуатацію споруджених багатоповерхових будинків (38%). З цих питань надійшли звернення із 17 регіонів, понад половина з них (43 звернення) — щодо прийняття в експлуатацію житлових будинків у м. Києві.

Ось, приміром, киянка, яка є інвестором будівництва житла, звернулася з проханням швидше вирішити питання щодо введення в експлуатацію багатоповерхівки на вул. С. Лазо в Дніпровському районі міста. За умовами договору, термін здачі в експлуатацію будинку — ІІ квартал 2011 року. Попередні звернення до забудовника та Головного управління житлового забезпечення Київської міськдержадміністрації позитивного результату не дали. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства розглянуло це питання та повідомило заявниці про введення споруди в експлуатацію, видання сертифіката відповідності будівництва, акта готовності об’єкта до експлуатації, а також про укладання договорів з житлово-комунальним підприємством на обслуговування квартир.

Жителька міста Южного Одеської області, яка інвестувала кошти у будівництво в місті багатоповерхового житлового будинку на вул. Леніна, 6, повторно звернулася з проханням сприяти введенню його в експлуатацію, зокрема підключенню до мережі централізованого теплопостачання. Цього разу Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства відзвітувало, що будинок введено в експлуатацію і підключено до централізованої теплопостачальної мережі. А тривожного сигналу могло б і не бути, якби забудовники дотримували слова і  робили все вчасно.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 11 720 заявників зі скаргами, заявами та пропозиціями.

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.