Я інвалід війни ІІ групи. Останнім часом з усіх ЗМІ дізнаюсь, що інвалідам Чорнобиля планують підвищити пенсію. Але чомусь нічого не кажуть про те, чи добавлять її іншим інвалідам, наприклад, інвалідам війни. 

Раніше чув про те, що саме таким як я інвалідам війни І-ІІ груп ще на початку 2012 року пенсійну виплату планували збільшити на 25%. А нині — тиша, ніхто цю інформацію не спростовує, але й не підтверджує. Тож хотів би дізнатися достеменно, збільшать мені пенсію найближчим часом чи ні?

В. СИЧ,
Харківський район, Харківська обл.

Віктор АЧКАСОВ,
начальник головного
управління ПФ
в Харківській області:

— Постановою Кабінету Міністрів «Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення» від 28.12.2011 року № 1381 з 01.01.2012 року встановлено, що розміри пенсій інвалідам війни, обчислені відповідно до статті 27 та частини другої статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», статей 13 і 21 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», збільшуються на 25%.

Збільшення розмірів пенсій здійснюється без урахування передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, сум індексації та інших доплат до пенсії.

Крім того, інвалідам війни та учасникам бойових дій, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексацій та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в інвалідів війни І групи — 285% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, ІІ групи — 255%, ІІІ групи — 225%, учасників бойових дій — 165%, виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів.

Законами «Про внесення змін до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» щодо державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та інвалідам» внесено зміни до Закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам» в частині встановлення нового розміру державної соціальної допомоги на догляд та залежності розміру допомоги інваліду І групи від підгрупи А чи Б.