Маю 48 років загального робочого стажу. У 1994 році, працюючи у Чорнобильській зоні, тяжко захворів. Після довгого лікування мене визнали інвалідом профзахворювання ІІІ групи. Нині вже маю І групу. Та на пенсію я вийшов тільки у 1997 році. Пенсія була мала, але тоді у всіх така була, тож я і не перевіряв. А коли все ж таки у 1998 році вирішив перевірити, з’ясувалось, що мені не зарахували на пільгових умовах півтора року роботи у районі Архангельської області, що прирівнюється до Крайньої Півночі. Хоч я і надав  усі належні документи, працівники місцевого відділення ПФ чомусь вважають їх незаконними. Поїхав шукати правди до Києва, та на прийом до столичних чиновників потрапити так і не вдалося. Але чому маю просто забути про кілька років чесно заробленого стажу? Хто допоможе мені відновити справедливість?

М. ШПАНАРСЬКИЙ,
м. Коростишів Житомирської обл.

Євген МАКСИМЧУК,
заступник голови правління
Пенсійного фонду:

— Щодо порядку обчислення стажу роботи за період роботи в районах Крайньої Півночі повідомляю. Відповідно до Прикінцевих положень Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» період роботи до 1 січня 1991 року в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього Союзу РСР, а також на острові Шпіцберген зараховується до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло до 1 січня 1991 року.

Пільгове обчислення страхового стажу застосовується для осіб, які пропрацювали в районах Крайньої Півночі та на яких поширювалися пільги, передбачені для працюючих в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до них, відповідно до Указу Президії Верховної Ради Союзу РСР від 10 лютого 1960 року «Про впорядкування пільг для осіб, які працюють в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі»,  постанови Ради Міністрів Союзу РСР від 10 лютого 1960 року «Про впорядкування пільг для осіб, які працюють в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі», Указу Президії Верховної Ради Союзу РСР від 26 вересня 1967 року «Про розширення пільг для осіб, які працюють в районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до Крайньої Півночі».

Перелік районів Крайньої Півночі та місцевостей, прирівняних до районів Крайньої Півночі, на які розповсюджується дія вказаних нормативних актів, затверджена постановою Ради Міністрів СРСР від 10 листопада 1967 року № 1029 (в редакції постанови Ради Міністрів СРСР від 3 січня 1983 року № 12).

Оскільки Красноборський район Архангельської області до 01.01.1991 року не було віднесено до місцевостей, прирівняних до районів Крайньої Півночі, період роботи там зарахований вам до страхового стажу в календарному обчисленні.