Два роки тому вийшов на пенсію. Але й досі продовжую працювати, надаю приватні юридичні послуги. За основним місцем роботи сплачую внески до Пенсійного фонду згідно з чинним законодавством. А ще, відповідно до останніх змін до пенсійного законодавства, ПФ щомісяця вимагає, аби я доплачував до мінімального внеску через доплату різниці між сумою відрахувань зі сплати єдиного внеску та встановленими відрахуваннями, виходячи із мінімальної зарплати.

Тож логічно виникає запитання: чому я повинен сплачувати внески до ПФ двічі на місяць?

Микола ДУДУК,
с. Журавка Чернігівської обл.

Богдан ГДИЧИНСЬКИЙ,
заступник міністра юстиції:

- Відповідно до пункту 3 статті 11 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню підлягають, зокрема, фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, у тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), та члени сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності.

Для вказаних осіб у статті 14 цього закону визначені страхувальники, які згідно із частинами першою і третьою статті 15 цього закону є платниками страхових внесків до солідарної системи.

Відповідно до положень вказаного закону страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне страхування, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені (які підлягають сплаті) згідно із законодавством, що діяло раніше; надходження від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що спрямовуються на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Водночас з 1 січня 2011 року набрав чинності Закон "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", яким визначаються, зокрема платники єдиного внеску; порядок нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску; розмір єдиного внеску та пропорції його розподілу за видами загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 4 цього закону фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, є платниками єдиного внеску. Єдиний внесок для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховується на суми, що визначені такими платниками самостійно для себе та членів сім'ї, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, є платниками єдиного внеску, встановленого цим законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу.

Розмір єдиного внеску та пропорції його розподілу за видами державного соціального страхування передбачено статтею 8 цього ж закону. Відповідно до частини 2 та 4 вказаної статті закону єдиний внесок не входить до системи оподаткування. Податкове законодавство не регулює порядок нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску.