Протягом останніх тижнів вартість м’яса у столичних торговельних мережах зросла. Покупці лише дивуються, чому дорожчає продукція навіть тоді, коли курс долара залишається стабільним. Адже ми вже звикли, що будь-яке здорожчання виправдовують зростанням курсу долара. Кореспондент «УК» завітав у магазини й на базари, поспілкувався з експертами і дізнався, чому ж подорожчало м’ясо. Донедавна в Києві в мережевому супермаркеті кілограм шніцеля зі свинини можна було придбати приблизно за 70—80 гривень, тепер він обійдеться в 99, ошийок — 105, ребра — 80. Яловичина теж не відстає у ціновому змаганні: поціновувачам шніцеля доведеться викласти 104 гривні за кілограм, лопатки — 99, а задньої частини — 101, ребра — 59. Найдешевша курятина. У супермаркеті кілограм курячого філе коштує майже 60 гривень, стегенець — 40,95, крил — 31,95.

Обійшовши три мережеві супермаркети, дійшла висновку, що ціни на м’ясо у них відрізняються максимум на 5 гривень. Щоправда, тим, хто хоче зекономити, можна купувати акційні харчі, які в середньому на 20% дешевші. А покупцям, які не бажають «ловити» знижки, варто завітати до фермерських яток, де ціни на м’ясо нижчі, а якість продукції аж ніяк не гірша. 

У гонитві за знижкою

Обійшовши три мережеві супермаркети, дійшла висновку, що ціни на м’ясо у них відрізняються максимум на 5 гривень. Щоправда, тим, хто хоче зекономити, можна купувати акційні харчі, які в середньому на 20% дешевші. А покупцям, які не бажають «ловити» знижки, варто завітати до фермерських яток, де ціни на м’ясо нижчі, а якість продукції аж ніяк не гірша.

«У нас м’ясо смачніше й свіжіше, ніж у супермаркетах. Не секрет, що там часто курятину миють в оцті та перепаковують, а потім продають як свіжу. У нас таке не пройде, адже товару завозимо небагато, і він просто не встигає зіпсуватися, — хвалиться продавчиня фермерської ятки Ірина Бруско. — До того ж ми вже знаємо більшість наших покупців, тому якщо я, скажімо, один раз продам щось несвіже, то потім до нас ця людина не прийде. Ще й сусідам «розхвалить» нас, і ті теж перестануть купувати. Звісно, грошей у людей тепер небагато, тож різниця в ціні на продукти між нами і магазином 10 гривень теж спонукає покупців купувати саме у нас».

На ятках кілограм задньої частини коштує — 75,98 гривні, окіст можна придбати за 75,98 гривні. На базарах, хоч як дивно, ціни на м’ясо навіть трішки вищі, ніж у супермаркетах. Наприклад, на Дарницькому базарі в неділю можна було придбати кілограм свинячих реберець за 70 гривень, ошийок — за 90, відбивної — за 100 гривень. Проте тут важливу роль відіграє чинник часу: якщо робити покупки увечері чи в неділю по обіді, можна придбати продукцію в середньому на 10 гривень дешевше, ніж зазвичай.

Щодо стрибка цін, то на базарі та на ятках продукція справді здорожчала, але неістотно. Наприклад, на ятках курятина «стрибнула» в ціні на гривню-півтори, свинина з яловичиною — до 5 гривень. Ірина Бруско це пояснює здорожчанням електроенергії і підвищенням курсу долара. Щоправда, пенсіонерка-покупець, яка стояла поряд, не втрималась і долучилася до розмови, зазначивши, що у нас у країні будь-яке здорожчання звикли виправдовувати курсом долара. Ось тільки коли валюта дешевшає, то ціни чомусь не зменшуються. До того ж пенсіонерці невтямки, чому на вартість української свинини аж так впливає американський долар. За її логікою, українські свині споживають вітчизняну продукцію, тому аж стільки наші продукти не мали б коштувати.

— Щодо ціни на м’ясо відіграв роль сезонний чинник: улітку господарі менше забивають тварин, оскільки продукція швидше псується. Тому пропозиція на ринку менша, а ціни вищі. Так відбувається рік у рік, — додає економіст Всеволод Степанюк. — Великі фермерські підприємства у продукцію закладають новий курс долара, витрати на енергоресурси, транспорт, корми тощо. Ось і виходить, що у вартості навіть українських продуктів чимала імпортна складова.

Продавці переконують, що у здорожчанні м’яса винен… долар. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Африканські пристрасті довкола наших поросят

Звісно, найдешевше м’ясо можна придбати з рук. Щоправда, неперевірене. Ті зі знайомих, хто заради економії раніше купував на неофіційних ринках, тепер цього не роблять. Мовляв, у країні лютує свиняча чума, і можна придбати продукцію з «африканським сюрпризом». Проте експерти заспокоюють, запевняючи, що ця хвороба не передається людям через м’ясо тварин.

«Збудник африканської чуми свиней не становить загрози людському організму, — переконує начальник управління соціально-гігієнічного моніторингу та аналізу ринків Держсанепідслужби Світлана Доан, — оскільки не патогенний для людини. Це типова зоонозна інфекція, тобто внаслідок інфікування хворіють дикі або свійські тварини. Навіть якщо людина доглядає за інфікованими тваринами або вживала свинину, що не пройшла достатньої термічної обробки, вона не захворіє на африканську чуму. Зазвичай збудники, які спричиняють інфекційні хвороби у тварини і людини, різні. Міжвидовий бар’єр не дає змоги збудникам інфекцій тварин долати міцні перепони й набувати здатності вражати людей. Таку властивість можуть набути генетично нестабільні збудники, які в результаті мутацій — обміну фрагментами геному та інших чинників стають спроможними паразитувати в організмі людини. Проте такі винятки надзвичайно рідкісні, їх можна вважати революцією в еволюції збудника інфекції.

Щоб подолати й не допустити поширення африканської чуми серед диких і свійських тварин, ветеринарна служба змушена масово утилізувати інфікованих і контактних в осередку інфекції тварин. Спеціалізовані для цього крематорії у ветеринарній службі перевантажені, тому організовуючи додаткові місця для масового спалювання тварин, необхідно враховувати можливі ризики шкоди для об’єктів життєдіяльності людини. Проте експерти наполегливо радять купувати м’ясо в офіційних торговельних точках. Адже влітку продукти швидко псуються і можуть бути небезпечними.

А ось цінові прогнози експерти дають вельми неохоче. Мовляв, у ситуації, коли країна перебуває у стані війни, не варто прогнозувати.

Директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Всеволод Степанюк вважає, що ситуація з африканською чумою свиней може спровокувати те, що Україну впишуть до переліку країн, з яких певний період не можна буде експортувати м’ясо й вироби з нього. Це впливатиме на ціну, яка може знизитися. До речі, вчора у ЗМІ з’явилась інформація, що Росія хоче заборонити імпорт українського м’яса, тож, можливо, ця продукція найближчим часом справді трохи подешевшає.  

Вартість м’яса у регіонах (кг)

 

Київ

Одеса

Львів

Харків

Свинина

Вирізка

100—120

97—101

110—120

75—110

Ребра

80

75

50—60

73—78

Гуляш

60

84

85—90

70—75

Яловичина

Вирізка

100—110

96

110—120

140—160

Ребро

59

86

45—50

50—55

Гуляш

80

53

80—95

75—80

 За інформацією «УК»