З двома синами проживаю в будинку барачного типу. Я працюю в бюджетній організації — зарплата трохи більше тисячі гривень на місяць. Молодший син навчається у ПТУ та отримує пенсію по втраті годувальника. Старший син тимчасово не працює. Нині за комунальні послуги я маю віддати дві третини своєї зарплати. У субсидії відмовляють через старшого сина, який є працездатного віку, але не працює і не навчається. А на що ж жити нашій родині? Раніше за комунальні послуги завжди платила вчасно та в повному обсязі. Та якщо платитиму й нині, діти просто залишаться голодними. Невже для нашої родини не можна зробити виняток?

Ксенія ШМОНІНА,
селище Новий Світ Донецької обл.

Віталій МУЩИНІН,
директор Департаменту
державної соціальної допомоги Мінсоцполітики:

— Житлові субсидії призначаються відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню житлових субсидій для відшкодування втрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 21 жовтня 1995 року № 848 (в редакції постанови Кабміну від 22 вересня 1997 року № 1050) з урахуванням середньомісячного сукупного доходу та майнового стану родини.

Відповідно до пунктів 7, 12, 13 зазначеного Положення субсидії розраховуються, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги. Кількість осіб визначається на початок місяця, в якому надійшло звернення за призначенням субсидії.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на основі середньомісячного (за останні 6 місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії) сукупного доходу осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), а для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива — на основі річного за попередній календарний рік.

Якщо у вашому будинку зареєстровані ваші діти, на яких нараховується плата за житлово-комунальні послуги, їхні доходи мають бути враховані до сукупного доходу сім’ї для визначення розміру житлової субсидії.

Відповідно до п. 5 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива субсидія не призначається, якщо у житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані працездатні громадяни працездатного віку, які не працювали і не навчалися у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах І-ІV рівнів акредитації за денною формою навчання та не були зареєстровані у службі зайнятості як такі, що шукають роботу, протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії (крім громадян, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку; громадяни, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного в медичному висновку лікарсько-консультаційної комісії, але не більш як до досягнення ними шестирічного віку; громадяни, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними; громадяни, які доглядають за інвалідами І групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років, або інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного захворювання, або особами, які досягли 80-річного віку; а також фізичних осіб, які надають соціальні послуги).

Виходячи з конкретних обставин, що склалися, на підставі рішень районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або утворених ними комісій, органи праці та соціального захисту населення можуть призначати субсидії як виняток. Рішення про призначення (не призначення) субсидії в таких випадках приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов родини.

За інформацією Головного управління праці та соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації, ви працюєте. Разом з вами зареєстровані та проживають син 1982 року народження, який не працює, та син 1992 року народження, який навчається на денному відділенні у Новосвітській  філії професійного машинобудівельного ліцею.

На визначення права на призначення житлової субсидії рекомендую вам звернутися із заявою та відповідним пакетом документів  до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації, а також до комісії місцевих органів влади для розгляду можливості призначення житлової субсидії як виняток.