Чиновники обіцяли населенню, що отримати субсидію буде дуже просто. Лише раз треба заповнити заяву й подати довідки про склад родини і доходи. Я так і вчинив, але не так сталося, хоча у моїй квартирі проживають три пенсіонери. Більше місяця нас "ганяли" по різних інстанціях за довідками про розлучення дочки, отримання нею аліментів на сина, розмір стипендії онука. Зауважте, що колишній чоловік дочки нині працює у столиці, тож їй довелося їхати до нього на роботу по чергову купу довідок. Та врешті начебто усі необхідні папірці ми зібрали, і... нам відмовили у наданні субсидії. Розчаруванню немає меж! Навіщо ж витратили стільки часу, нервів? Чи мали право так з нами вчинити?

Олександр СЯБРО,
селище Баришівка Київської обл.

Надія РЯЗАНОВА,
заступник директора
Департаменту
державного соціального
захисту населення
Мінсоцполітики:

- Спрощений порядок надання населенню житлових субсидій передбачає, що для їх призначення громадянин подає (або надсилає поштою) до органу праці та соціального захисту населення заяву, декларацію про доходи і майновий стан, а також довідки про доходи зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги. При цьому не подаються довідки про розмір пенсії та соціальної допомоги.

Всі інші відомості (про забезпеченість житловою площею та комунальними послугами, про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб тощо) надаються за запитами органів праці та соціального захисту населення, що надають житлово-комунальні послуги. При цьому подаються довідки про розмір пенсій та соціальної допомоги.

Коли відомості, викладені в заяві, не підтверджені належно оформленими документами, субсидія призначається починаючи з місяця подання (відправлення) заяви, за умови, що відомості будуть підтверджені в установленому порядку протягом місяця з дня подання (відправлення) заяви.

За інформацією Головного управління праці та соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації Олександр Сябро надіслав заяву до управління праці та соціального захисту населення Баришівської районної державної адміністрації через поштове відділення зв'язку. Спочатку у зв'язку з тим, що на момент отримання заяви не було підстав для призначення житлової субсидії, оскільки вартість житлово-комунальних послуг не перевищувала 15% сукупного доходу, управління зберегло подані документи до початку опалювального сезону. У будинку зареєстровано чотири особи: заявник, дружина, дочка та онук. Також ви подали декларацію про доходи, серед яких три пенсії, заробітна плата та стипендія. Проте довідка про розмір аліментів не була надана, і саме тому вам надіслали повідомлення про те, що із початком опалювального періоду субсидія не може бути призначена.

Тому Головному управлінню праці та соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації доручено надати грунтовне роз'яснення Олександрові Сябру та його родині щодо порядку надання житлової субсидії та вирішити питання її призначення після подання заявником усіх необхідних для цього документів.