Понад 30 років живу у сільській місцевості. Стільки ж часу пропрацювала у районній газеті. Нині вийшла на пенсію за віком з посади редактора. Знаю, що відповідно до ст. 18 Закону «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», журналісти, які живуть і працюють у сільській місцевості, мають право на безоплатне користування житлом, опаленням, освітленням відповідно до законодавства — через систему державних субсидій на утримання цього житла та оплату зазначених комунальних послуг.

Ще доки працювала, намагалася отримати цю пільгу згідно із законом. Але весь час мені відмовляли. Тоді місцева влада мотивувала своє рішення браком коштів. Та поки працювала, ще якось могла і сама сплачувати рахунки. А ось коли вийшла на заслужений відпочинок, зрозуміла, що без субсидії на невеличку пенсію справно платити за комуналку просто нереально. Ціни ж на ці послуги щомісяця ростуть як на дріжджах. Тому знову спробувала звернутися до місцевої влади за пільгами. І знову отримала відмову. Цього разу мотивували тим, що пенсіонеру-журналісту такі пільги не належать уже за законом.

Тож ситуація виходить, як на мене, зовсім нелогічна. Аби залишилась на роботі, отримувала б і зарплату, і пенсію, та ще й пільг, можливо, врешті добилася б. А я звільнила дорогу молоді, отримую лише пенсію, проте право на пільги за мною не визнають. Хіба це справедливо? Хто захистить пенсіонерів-журналістів?

Любов ПУЧКА,
селище Кегичівка
Харківської обл.

Надія РЯЗАНОВА,
в. о. директора
Департаменту державної соціальної допомоги
Мінсоцполітики:

— Статтею 18 Закону «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» визначено, що журналісти, які живуть у сільській місцевості, селищах міського типу, безоплатно користуються житлом, опаленням і освітленням відповідно до законодавства — через систему державних субсидій на утримання цього житла та оплату зазначених законом послуг. Надання таких гарантій пенсіонерам з числа журналістів цим законом не передбачено.

Одночасно повідомляю, що управління праці та соціального захисту населення постановою Кабінету Міністрів від 04.03.2002 року № 256 визначені розпорядниками коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, зокрема на надання передбачених чинним законодавством пільг ветеранам війни і праці; особам, на яких поширюється чинність Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; вдовам (вдівцям) та батькам померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; жертвам на-цистських переслідувань; ветеранам військової служби; ветеранам органів внутрішніх справ; ветеранам податкової міліції; ветеранам державної пожежної охорони; ветеранам Державної кримінально-виконавчої служби; ветеранам служби цивільного захисту; ветеранам Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України; вдовам (вдівцям) померлих (загиблих) ветеранів військової служби та решти перерахованих вище ветеранів; а також звільненим зі служби за віком, хворобою або вислугою років військовослужбовцям Служби безпеки України, працівникам міліції, особам начальницького складу податкової міліції, рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої системи, державної пожежної охорони; пенсіонерам з числа слідчих прокуратури; дітям (до досягнення повноліття) працівників міліції, осіб начальницького складу податкової міліції, рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої системи, державної пожежної охорони, загиблих або померлих у зв’язку з виконанням службових обов’язків, непрацездатним членам сімей, які перебували на їхньому утриманні; звільненим з військової служби особам, які стали інвалідами під час проходження військової служби; батькам та членам сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проходження військової служби; батькам та членам сімей рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, які загинули (померли), пропали безвісти або стали інвалідами при проходженні служби; реабілітованим громадянам, які стали інвалідами внаслідок репресій або є пенсіонерами; громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; дружинам (чоловікам) та опікунам (на час опікунства) дітей померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою; особам, які мають право на забезпечення вугіллям на побутові потреби згідно зі статтею 48 Гірничого закону України; пенсіонерам з числа спеціалістів із захисту рослин відповідно до частини четвертої статті 20 Закону «Про захист рослин»; громадянам відповідно до пункту «ї» частини першої статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я, частини четвертої статті 29 Основ законодавства України про культуру, частини другої статті 30 Закону «Про бібліотеки та бібліотечну справу», абзацу першого частини четвертої статті 57 Закону «Про освіту»; дітям війни; багатодітним сім’ям.

Функції щодо забезпечення пільг журналістам, які живуть і працюють у сільській місцевості та селищах міського типу, на місцеві органи праці та соціального захисту населення не покладені.

Також повідомляю, що Програма житлових субсидій є головним механізмом забезпечення соціального захисту населення в умовах коригування цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, оскільки вона забезпечує стабільність витрат громадян на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від змін їх вартості.

Житлові субсидії призначаються відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого і рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 21 жовтня 1995 року № 848 (в редакції постанови Кабміну від 22 вересня 1997 року № 1050) з урахуванням середньомісячного сукупного доходу та майнового стану сім’ї.

За повідомленням Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації, станом на квітень 2011 року ви не перебуваєте на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення Кегичівської райдержадміністрації як одержувач державної соціальної допомоги та житлової субсидії. Тож з питання визначення права на призначення житлової субсидії рекомендую вам звернутися з відповідною заявою особисто чи поштою до органів праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.