КАРАУЛ!

Із Гусятинського краєзнавчого музею  на Тернопіллі викрали дев’ять картин
 

Мисливці-зловмисники за художніми картинами добралися вже й до районних музеїв. Принаймні це засвідчують останні події, що сталися в селищі Гусятин на Тернопіллі. Тут із місцевого комунального краєзнавчого музею грабіжники винесли 9 картин, написаних у стилі соцреалізму. «Дорога», «Голубі тіні», «Натюрморт», «Посівна», «На колгоспному току» — ось лише кілька назв полотен, на які зазіхнули крадії. Авторами цих творів були, зокрема, відомі радянські й українські живописці М. Дерегус, Ф. Захаров, М. Коган-Шац, С. Шишко, а також тернопільські художники А. Ткаченко та С. Нечай.

Як розповіла директор Гусятинського комунального краєзнавчого музею Ольга Гофман, усі викрадені картини обліковані, інвентаризовані й належать до державної частини музейного фонду України. Деякі з цих полотен з’явилися у фондах музею в Гусятині ще 1983-го, а деякі 1991-го і 1994 року. Загальна каталожна вартість поцуплених полотен, кажуть, становить понад 400 тис. грн, а аукціонна, певна річ, може сягнути й кількох сотень тисяч доларів.

Начальник сектору зв’язків із громадськістю УМВС України в Тернопільській області Петро Колісник повідомив, що за фактом крадіжки картин правоохоронці порушили кримінальну справу за ст. 185 (частина 3) Кримінального кодексу. Обставини викрадення живописних полотен із краєзнавчого музею нині посилено з’ясовує слідчо-оперативна група міліції.

Прийшовши на роботу, працівники музею зауважили, що з постійної експозиції зникли картини. Полотна з рамок крадії акуратно вийняли, навіть цвяхи поскладали. Самі ж рамки та підрамники зловмисники  покидали біля стіни будь-як. На дверях запасного виходу, які зазвичай завжди були зачинені, цього разу грабіжники вирізали великий отвір, вигнули навіть металеві грати, аби пролізти до приміщення.

Треба сказати, що музей кілька років тому переселився на третій поверх будівлі колишнього райагробуду, приміщення на інших  орендують різні фірми. Ні про охоронну, ні про пожежну сигналізації тут не подбали. Місцева влада ніяк не могла знайти 24 тисячі гривень задля конче потрібної справи. Ольга Гофман твердить, що востаннє з листом-проханням про виділення коштів на облаштування закладу охоронними засобами зверталася до сесії райради 3 серпня цього року.

Схоже, що навіть після викрадення картин влада не квапиться зайнятися охоронними справами краєзнавчого музею. Шість днів після пограбування двері тут були забиті лише фанерою, без сигналізації. Працівники закладу побоювалися, аби крадії знову не наважилися на чорну справу, тож самі сторожували і вдень, і вночі. Заплатити за нові двері та їх встановлення директору Ользі Гофман довелося із власної кишені. Щоправда, на екскурсії в музеї нещодавно побувала група представників однієї з релігійних громад і, дізнавшись про те, що сталося, допомогла з коштами на придбання дверей. Але ще треба провести охоронну та пожежну сигналізації. Музейники в пошуках спонсорів зверталися вже з проханням до сільськогосподарських підприємств району, та марно.

Справа ж честі не так уже й дорого коштує ні для владних органів, ані для ділових людей — лише 24 тис. грн. Сигналізація в музеї мусить бути, експонати треба надійно охороняти. Долучімося, як то кажуть, усім миром і допоможімо районному краєзнавчому музею. Кошти можна перераховувати на такий спецрахунок: Гусятинський районний комунальний краєзнавчий музей, код 32967036, р/р 35425002002883, ГУДКСУ в Тернопільській області, МФО 838012.