МЕТА

Співробітництво в рамках Центральноєвропейської ініціативи є однією з важливих складових у реалізації євроінтеграційної політики України

 

У ході спільної прес-конференції глав делегацій держав-учасниць «Спільної трійки Центральноєвропейської ініціативи», що відбулася у Белграді минулої п’ятниці за підсумками саміту ЦЄІ, Прем’єр-міністр Микола Азаров укотре дав зрозуміти, що Україна продовжує наполягати на включенні до Угоди про асоціацію перспективи членства у Європейському Союзі: «Ми вважаємо, що в цій угоді повинно бути чітко відбито таку перспективу. А зі свого боку Україна зробить все від неї залежне для успішного завершення підписання Угоди про асоціацію з ЄС до кінця поточного року».

Крім того, Микола Азаров підкреслив, що Україна розглядає співробітництво в рамках Центральноєвропейської ініціативи як одну з важливих складових у реалізації своїх євроінтеграційних прагнень.

Про Євро-2012 Микола Азаров говорив з польським віце-прем'єром Вальдемаром Павляком. Фото Олега МАРКЕВИЧА

У Белграді Микола Азаров провів також кілька двосторонніх зустрічей. Зокрема під час розмови з Прем’єр-міністром Республіки Сербія Мірком Цветковічем глава українського уряду проголосив себе принциповим прихильником створення зон вільної торгівлі. «Я принциповий прихильник вільної торгівлі, я підтримую максимальне створення зон вільної торгівлі, і тому Україна ні для кого не буде перешкодою для вступу до СОТ», — зазначив Микола Азаров. При цьому він уточнив, що Україна, звичайно ж, не перешкоджатиме і вступу Сербії до цієї організації.

Наша країна також готова працювати над значним збільшенням двостороннього товарообігу, бо рівень у 300 млн доларів не відповідає потенціалу двосторонньої співпраці. Микола Азаров вважає, що нині є всі підстави для його збільшення. Перспективною галуззю для співпраці названо, зокрема, фармацевтику.

У ході зустрічі прозвучала пропозиція створити двосторонні ділові ради, які б проводили бізнес-форуми для активізації взаємних контактів. Погодилися сторони і з тим, що підписання договору про зону вільної торгівлі сприятиме збільшенню рівня двостороннього товарообігу.

Водночас Микола Азаров висловив сподівання, що під час наступного засідання Міжурядової українсько-сербської комісії буде підписано угоду про запровадження ЗВТ між Україною та Сербією, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.     

У свою чергу, Прем’єр Сербії схвально відгукнувся про відновлення роботи Міжурядової українсько-сербської комісії, зазначивши, що пріоритетними галузями співпраці є агропромисловий комплекс, енергетика, хімічна та легка промисловості, машинобудування, металургія.

Колеги також обговорили деталі візиту до України Президента Сербії Бориса Тадіча, запланованого на 10 —11 листопада цього року.

У Белграді Микола Азаров мав зустріч і з віце-прем’єр-міністром, міністром економіки Республіки Польща Вальдемаром Павляком, де урядовці обговорили питання розвитку двосторонніх відносин та завершення робіт в рамках підготовки до чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Сторони обговорили й питання використання сланцевого газу. «Ми привітали польських колег з першим промисловим видобутком сланцевого газу і обмінялися думками, як ми співпрацюватимемо у цьому напрямку», — повідомив Микола Азаров журналістам на брифінгу, підкресливши, що було обговорено ряд інших питань розвитку двосторонніх відносин.