Де звітувати в Криму та на сході України

На період простою в роботі територіальних органів, які перебувають у зоні АТО, змінено місце обслуговування платників податків. Інформацію стосовно зміни місць обслуговування платників оновлюють та оприлюднюють на сайті Державної фіскальної служби в розділі Головна > БАНЕР > Інформація для сходу України.

Відповідно до Податкового кодексу України та з урахуванням змін місця обслуговування платники мають змогу подати звітність: особисто або уповноваженою особою; поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в поданій формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

У разі відсутності можливості надати у граничний строк податкові декларації платники податків мають змогу звернутися до податкового органу із заявою про продовження граничних строків подання податкової декларації.

Усе про військовий збір

Оскільки Закон України від 31 липня 2014 року №1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» набрав чинності з 03.08.2014 р. і податковий агент, нараховуючи доходи (визначені у п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 Розділу ХХ Перехідних положень Кодексу), зобов’язаний утримати військовий збір, то нараховані до 03.08.2014 р. доходи, але виплачені після 03.08.2014 р., не підлягають оподаткуванню військовим збором.

Нагадаємо, оподаткуванню військовим збором підлягають доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховують (виплачують, надають) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами (виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри) без вирахування сум податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загально?обов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом.

Нарахування, утримання та сплату (перерахування) збору в бюджет здійснюють у порядку, встановленому

ст. 168 Податкового кодексу України, за ставкою (становить 1,5% об’єкта оподаткування), визначеною п.п. 1.3 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 Розділу XX Податкового кодексу України.

Фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, незалежно від того, на якій системі оподаткування вони перебувають, не сплачують за себе військовий збір із доходів, отриманих у межах їхньої підприємницької діяльності.

Особи, відповідальні за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) військового збору (ВЗ) у бюджет:

- відповідальний за нарахування, утримання та сплату (перерахування) в бюджет податку з доходів у вигляді заробітної плати роботодавець, який виплачує такі доходи на користь платника податку;

- відповідальні за нарахування, утримання та сплату (перерахування) в бюджет податку з інших доходів це: податковий агент — для оподаткованих доходів із джерела їхнього походження в Україні; платник податку — для іноземних доходів та доходів, джерело виплати яких належить особам, звільненим від обов’язків нарахування, утримання або сплати (перерахування) податку в бюджет.

У разі затримки з відкриттям рахунків для сплати ВЗ податковим агентам рекомендовано акумулювати суми коштів, призначених для сплати цього збору, для подальшого перерахування на відповідні рахунки. У разі виконання зазначених дій податкових агентів не притягуватимуть до відповідальності за порушення терміну сплати.

Військовий збір встановлено тимчасово — до 1 січня 2015 року.

З цим роз’ясненням можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (ці роз’яснення у категорії 132).

Податкова вимога

Податкову вимогу надсилають не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов’язання.

Податкова вимога повинна містити наступні відомості:

- факт виникнення грошового зобов’язання та право податкової застави;

- розмір податкового боргу, який забезпечує податкова застава;

- обов’язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк;

- попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави;

- можливі дату та час проведення публічних торгів з продажу активів.

Податкову вимогу надсилають і платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов’язань у встановлені ПКУ строки, без попереднього надсилання податкового повідомлення-рішення.

Податкову вимогу не надсилають, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, контролюючий орган надсилає податкову вимогу такому платнику податків.

Ця норма передбачена ст. 59 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями. У загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі дане роз’яснення у категорії 134.

Валютні операції, які потребують індивідуальної ліцензії Національного банку України

Індивідуальної ліцензії Національного банку України потребують такі операції:

- вивезення, переказування і пересилання за межі України валютних цінностей;

- ввезення, переказування, пересилання в Україну валюти України;

- надання і одержання резидентами кредитів в іноземній валюті, якщо терміни і суми таких кредитів перевищують встановлені законодавством межі;

- використання іноземної валюти на території України як засобу платежу або як застави;

- розміщення валютних цінностей на рахунках і у вкладах за межами України;

- здійснення інвестицій за кордон, у тому числі шляхом придбання цінних паперів.

Індивідуальні ліцензії видають резидентам і нерезидентам на здійснення разової валютної операції на період, необхідний для здійснення такої операції.

Зазначена норма передбачена Декретом Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року №15-93 «Про систему валютного регулювання та валютного контролю» зі змінами та доповненнями. 

 

Як завантажити власний посилений сертифікат відкритого ключа

Посилені сертифікати відкритих ключів необхідно завантажити з офіційного інформаційного ресурсу Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту (далі — АЦСК) www.acskidd.gov.ua (Розділ «Пошук сертифікатів») та зберегти їх на локальний диск у каталог «My Certificates and CRLs» або іншу папку, обрану як файлове сховище. Для пошуку посиленого сертифіката відкритого ключа слід використовувати поля «Код ЄДРПОУ»/«Код платника податків».

У загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі дане роз’яснення у категорії 401.02.

Форми заяв на блокування, скасування та поновлення посиленого сертифiката відкритого ключа розміщено на веб-сайті www.acskidd.gov.ua в розділі «Форми документів».

Блокування посиленого сертифіката можна здійснити у телефонному режимі. Заяву в усній формі подає заявник (підписувач) в АЦСК засобами телефонного зв’язку за номером (044) 284-00-10. При цьому заявник повинен повідомити адміністратору реєстрації наступну інформацію:

- ідентифікаційні дані власника сертифіката;

- реєстраційний номер сертифіката ключа;

- ключову фразу голосової автенфікації.

Письмову заяву про блокування посиленого сертифіката подають в АЦСК або у відокремлений пункт реєстрації користувачів за встановленою формою та засвідчують власноручним підписом заявника. Якщо власник сертифіката юридична особа — підпис уповноваженого представника юридичної особи засвідчують печаткою.

У загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі дане роз’яснення у категорії 401.01.

Інформаційно-комунікаційний департамент