Уся країна зітхнула з полегшенням, коли основне угруповання українських військ вийшло з Дебальцевого. Іловайськ не повторився, і це найважливіше — в один голос повторюють і ті, хто вийшов з цього пекла, і ті, хто домагався підкріплення або ж відведення військ. Чому місто залишили і як його потрібно було обороняти, воєнні стратеги сперечатимуться ще довго. Наразі достеменно відомо одне: воїни не посоромили честь мундира і до кінця виконали свій обов’язок.

Їхній героїзм Батьківщина оцінила. Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки в Донецьку область у місті Артемівську відвідав розташування військ, відведених з Дебальцевського плацдарму. Він подякував захисникам рідної землі за мужність, проявлену в боротьбі з ворогом, і вручив державні нагороди. Найвищої відзнаки — звання Героя України — удостоїли командира 128-ї Мукачівської гірсько-піхотної бригади Сергія Шапталу за героїзм у захисті територіальної цілісності й суверенітету і високий професіоналізм під час бойових дій в Дебальцевому.

«Пане полковнику та весь особовий склад, — звернувся до вояків Президент. — Дякую вам за зразкове виконання бойового завдання, за мужність та героїзм, які ви продемонстрували протягом шести місяців. Сьогодні вами пишається не лише Мукачеве і Закарпаття, а вся Україна».

Командир 128-ї гірсько-піхотної бригади Сергій Шаптала наголосив, що солдати тримали позиції до останнього. Бригада в цілому і кожен боєць окремо виконали свої завдання в повному обсязі. Ніхто з них не відійшов, не залишив своїх рубежів. Тож командир вважає героями кожного солдата. Комбриг запевнив, що військовослужбовці готові й надалі захищати територіальну цілісність і суверенітет держави.

«Ще такого ніколи не було, щоб українські воїни зі своїх позицій відійшли без наказу або здали зброю, — сказав полковник. — Про таке навіть і мови не було. Ми готові й далі боронити українську землю на всі сто відсотків».

Глава держави провів нараду з військовим керівництвом, оглянув розташування українських військових, виведених із Дебальцевого, й поспілкувався з воїнами, які не відступили під шаленим вогнем противника і залишили позиції лише за наказом командування. Він пообіцяв кожному механіку-водію, який вивів техніку з поля бою, призначити премію і підвищити платню. Всі частини, які вийшли з Дебальцевого, відправлять на ротацію.

«Я гордий і щасливий тим, — цитує виступ Президента перед воїнами його прес-служба, — що є Верховним Головнокомандувачем таких Збройних сил. Ви тримали удар до кінця, не здаючи своїх позицій у Дебальцевому. Ми захищаємо свою землю, і я кожному з вас дякую за мужність, дякую за героїзм».

У контексті виконання Мінських домовленостей та ситуації довкола Дебальцевого Петро Порошенко наголосив, що тепер увесь світ переконався в тому, хто саме не виконує зобов’язання, дані перед усім світом.

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»