ФАУНА

Заповідник не завжди може захистити своїх мешканців від кулі браконьєра

Житель села Покровка, що розташоване на Кінбурнській косі, побачив у вузькій протоці, що поєднує кефальні озера і Ягорлицьку затоку, молодого дельфіна-азовку. Дельфін відбився від основної зграї і опинився на мілководді. Багаторазові спроби направити його в бік виходу з затоки потерпіли невдачу. Мабуть, втративши орієнтацію, дельфін в паніці відчайдушно знов і знов прямував на узбережжя, не розуміючи, що наближається до загибелі.

На цю критичну ситуацію швидко відреагував інспектор служби державної охорони регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» Дмитро Бородін, який на власній футболці відтягнув дельфіна в сторону Тендрівської затоки, наче собаку на поводі. До операції долучилися й місцеві рибалки, які доставили дельфіна вглиб акваторії. За словами учасників події, врятований дельфін проявив неабияку радість і подякував за порятунок акробатичними піруетами, вистрибуючи з води на два метри. А потім енергійно попрямував у морський простір.

Однак не всім дельфінам так щастить. На узбережжі Кінбурну співробітники парку тільки цього року виявили вісім мертвих дельфінів, в яких стріляли. Коментуючи ситуацію, заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк зазначив, «що дельфіни загинули від кулі браконьєрів, і цей факт для України як учасника конвенції про охорону китоподібних є ганьбою європейського масштабу». Він додав, що акваторія навколо Кінбурнської коси входить до складу природно-заповідного фонду, тому риболовля тут заборонена.

Міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський створив комісію для з’ясування причин загибелі дельфінів.