IT-ГАЛУЗЬ

Потрібно послідовно створювати умови для розвитку в нашій країні високих технологій

Роман КИРЕЙ
для «Урядового кур’єра»

Інтернет-галузь в Україні розвивається значно швидшими темпами, ніж інші сфери економіки. Але існуючі законодавчі умови, в тому числі податкове законодавство, часто обмежують розвиток сфери інформаційних технологій. Про це під час недавнього засідання медіа-клубу «На власний погляд» заявив журналістам голова Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та інформаційних технологій Валерій Омельченко.

У п’ятірці  лідерів

Україна входить до п’ятірки світових лідерів з експорту програмної продукції. Нас випереджають тільки Індія, Китай, Росія й Бразилія, які мають більше населення, а також уже років 20 розвивають і підтримують цю галузь. В ІТ-середовищі України працює понад 200 тисяч підприємств, чий загальний валовий дохід становить 12 мільярдів гривень на рік. Експорт послуг — близько 9,5 мільярда гривень (80% від загального доходу). Україна має всі шанси стати однією з найактивніших виробників програмного забезпечення. Це має стати одним із державних пріоритетів, наголосив депутат.

— Міжнародний досвід свідчить, що технологічна модернізація та прискорення економічного розвитку досягаються завдяки державній підтримці високотехнологічного бізнесу й залучення приватних інвесторів. Існуючі законодавчі умови, в тому числі податкове законодавство, обмежують розвиток бізнесу у сфері інформаційних технологій. Наочний приклад: сьогодні в Україні функціонує лише один науково-дослідницький центр провідної міжнародної корпорації «Самсунг». У той час, коли, наприклад, в Ізраїлі, де населення 8 мільйонів, таких центрів 290, в Чехії, де проживає 10,5 мільйона, — 49. Наша держава має величезний людський капітал і потужні передумови для масштабного розвитку сфери високих технологій. Тому завдання профільного парламентського комітету — створити законодавче поле для реалізації цього потенціалу, — зауважив Валерій Омельченко.

Комітет з питань інформатизації та інформаційних технологій за кілька місяців роботи підготував 8 законопроектів, які сприятимуть розвитку високих технологій. Зокрема, законопроект щодо реалізації національного проекту «Технополіс», який передбачає створення інфраструктури інноваційного розвитку та високих технологій.

Як утримати фахівців?

— Ми сподіваємося, що цей закон сприятиме залученню іноземних інвесторів та тих компаній, які поки що не виготовляють свого програмного продукту в Україні. В цьому законопроекті визначені пріоритетні регіони — Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одеса та Львів, тобто буде охоплена майже вся країна, — сказав Валерій Омельченко.

Вже рік існують податкові пільги для інтелектуальної галузі — нульовий ПДВ для програмної продукції, ставка податку на прибуток — 5% замість 19. Є пільги зі сплати єдиного соціального внеску працівниками, що сприяє зростанню зарплат спеціалістів. За результатами першого державного моніторингу, 90% тіньових IT-компаній легалізуються, коли отримують податкові пільги на 10 років.

Основний ресурс для IT-компаній — інтелектуальний, і зарплата є основною статтею їхніх витрат. Тому компанії шукають схеми оптимізації оподаткування для зменшення навантаження від сплати соціальних внесків. За такої ситуації бюджет і Пенсійний фонд недоотримують значні кошти. Журналісти звернули на це увагу депутата. Однак альтернативи зниженню податкового навантаження на зарплати  ІТ-шників немає. Галузь дуже легко може піти «в тінь» та експортувати програмні продукти нелегально. Крім того, важко утримати спеціалістів від еміграції. Тому влада сподівається, що після зниження податкового навантаження IT-компанії відмовляться від використання «сірих» схем, будуть створювати «легальні» робочі місця.

Журналісти поцікавилися у Валерія Омельченка, як іще можна утримати цінних фахівців в Україні. Він зазначив, що нині обговорюються пільги з працевлаштування молодих спеціалістів, ідея державного замовлення у вишах: «Ми б вітали прихід тих іноземних компаній в Україну, які могли б створювати тут центри, наймати вітчизняних спеціалістів і виробляли б не тільки ігри, а й більш корисні програми. Ми шукаємо шляхи, щоб авторські права на вироблений в Україні продукт реєструвалися саме в нас».

Забезпечити подальший розвиток ІТ-галузі можливо лише за умови об’єднання зусиль і врахування потреб усіх учасників ринку. Під час останнього засідання Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та інформаційних технологій було прийнято рішення про створення експертної ради при комітеті, до складу якої увійдуть представники провідних ІТ-компаній, громадських організацій, наукових та навчальних установ, міжнародних організацій, експерти. Цей орган узагальнить пропозиції щодо розвитку IT-галузі і створить ефективну платформу для конструктивного діалогу та плідної законодавчої роботи