Уряд робитиме на «економічному фронті» все, щоб підтримати військових та забезпечити армію надсучасним озброєнням. Така позиція Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана стала лейтмотивом його зустрічі з інструкторсько-викладацьким складом 199-го навчального центру Високомобільних десантних військ Збройних сил — учасниками АТО 2014—2016 років. Захід відбувався з нагоди Дня захисника України під час робочої поїздки глави уряду до Житомирської області.

Коли Прем’єр розповідав присутнім про пріоритети діяльності уряду, то узяв за перший пункт забезпечення вітчизняного війська всіма потрібними фінансовими, технічними ресурсами. «Це потрібно для того, щоб наші воїни отримали все необхідне для ефективної оборони країни», — пояснив Прем’єр.

Воїни ВДВ завжди в першій шерензі, саме там, де найважче. Фото з Урядового порталу

У цьому контексті він нагадав, що нещодавно за рішенням Ради національної безпеки і оборони уряд напрацював зміни до державного бюджету країни, визначивши додатково 3,8 мільярда гривень на матеріально-технічне забезпечення військових. А наступного року Кабінет Міністрів планує збільшити фінансування армії на 14 мільярдів гривень. Головне тут — раціонально використати цей ресурс.

Особисто Володимир Гройсман вважає за потрібне розпочати закупівлю надсучасного озброєння. Відповідні розробки, за його словами, вже є. «Фактично можна сказати, що за останні роки українське військо відбулося, і зараз наше завдання — максимальне забезпечення, нова техніка, нове озброєння — все те, що дасть воїнам реальну змогу бути ефективними і підвищувати свою безпеку», — цитує слова Володимира Гройсмана департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Він також висловив переконання, що сучасні розробки всіляких видів озброєння будуть здатні посилити ефективність дій наших Збройних сил. Його позиція така: «Завдяки мужності та подвигу українських військових, що обстоюють суверенітет країни, Україна утверджується як справжня незалежна демократична європейська держава. Уже понад два роки ми проходимо величезні випробування і, на превеликий жаль, маємо величезні втрати».

Говорив Прем’єр і про те, що нині наша держава має чудове військо — самовідданих військових, які у складну хвилину стають на її захист. Зокрема, їхня патріотична позиція, особливо дворічної давності, має увійти до «новітньої історії України».

Опісля глава уряду побажав воїнам та всьому українському війську успіхів, здоров’я, доброго духу та настрою, а українцям — перемоги, миру й відновлення територіальної цілісності країни.

«Я хотів би від імені Кабінету Міністрів та від себе особисто сказати вам дякую за те, що ви є, що ви робите. Ваша доблесть, ваша витривалість викликає у будь-якої людини повагу. Я переконаний, що у нас попереду великі перемоги. Ми обстоюємо свою незалежність, і ваш внесок у нашу країну, суверенітет неоціненний», — резюмував Прем’єр, додавши, що українські військові демонструють доблесть, стійкість духу й відданість народу.

Володимир Гройсман ознайомився в 199-му навчальному центрі Високомобільних десантних військ Збройних сил з навчальною матеріальною базою, оглянув навчальні кабінети структури та зразки озброєння, поспілкувався з військовими.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»