Ухвалені Верховною Радою урядові закони з децентралізації працюватимуть на спрощення механізму надання державою сервісів і послуг для громадян і дадуть додатковий ресурс органам місцевого самоврядування. Про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк з урядової ложі в сесійній залі під куполом на вулиці Грушевського.

Він щонайменше вп’яте звертався до парламентаріїв із проханням повернутися до розгляду та ухвалити, хай навіть із десятої спроби, пакет законопроектів, які виводять із тіні процес приватизації. «Приватизація за чинним законодавством — це схема, як вкрасти об’єкти, а не як їх публічно продати. Дайте можливість уряду провести чесну, прозору і конкурентну приватизацію, — наголосив він. — Чесна й прозора приватизація має відбуватися не за принципом, хто ближче до політичної партії, а за принципом, який іноземний інвестор дасть більше, зможе принести нову технологію, створить більше робочих місць і заплатить більше податків в Україні».

Арсеній Яценюк нагадав, що іноземні інвестори очікують на ухвалення відповідного законодавства. Фото УНІАН

Глава уряду нагадав, що зупинено приватизацію Одеського припортового заводу та інших об’єктів за однієї причини: «за чинним законодавством це схема, як вкрасти ці заводи, а не як їх публічно продати».

«Ми просимо прискорити ухвалення цих законів і дати уряду змогу провести приватизацію ключових об’єктів так само, як було проведено приватизацію «Криворіжсталі», — додав Арсеній Яценюк.

Він нагадав народним депутатам, що іноземні інвестори очікують на ухвалення відповідного законодавства, а Кабінет Міністрів зможе підвищити рівень корпоративного управління в державних компаніях і позбутися політичного впливу на управління ними.

Загалом у четвер народні обранці мали ухвалити не менш важливі документи за основу. Та принаймні в ході вранішнього засідання цього не сталося. Не допомогли парламентаріям навіть наполегливі заклики Прем’єра.

Спочатку він подякував присутнім за конструктивну роботу та підтримку децентралізаційних законів, а відтак — за передачу повноважень органам місцевого самоврядування. «Це дасть додатковий ресурс органам місцевого самоврядування і передовсім можливість людям не стояти в чергах, не їздити з району до обласного центру, не платити хабарі, а швидко і оперативно отримати потрібну довідку чи дозвіл», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Ще одне прохання Арсенія Яценюка стосувалося ухвалення чергового урядового законопроекту про державну службу і поправки щодо формування фонду для збільшення заробітних плат державних службовців із коштів ЄС та інших міжнародних донорів. «Верховна Рада дуже активно працювала над цим законом. Ми вважаємо, що цей закон повинен бути проголосований в цей день і набути чинності якомога швидше», — наголосив глава уряду.

Він розповів, що за умови ухвалення документа державну службу в Україні буде деполітизовано. Поступово вона стане ефективною, незалежною й інтелектуально розвиненою.

А ще Прем’єр виокремив головну проблему корупції в державній службі: вкрай низький рівень заробітних плат. «Ті люди, які мають знання, не йдуть на державну службу, тому що вони на три тисячі гривень не можуть працювати. Або працюють на три тисячі гривень, але тисячі доларів братимуть хабарами. Окрім скорочення кількості державних службовців, яке було торік 20%, і цього року 20%, нам треба набирати нових ефективних фахівців», — окреслив завдання Арсеній Яценюк.

Він попросив представників усіх політичних сил та Голову Верховної Ради Володимира Гройсмана, розглядаючи цей законопроект, підтримати поправку щодо формування фонду для збільшення заробітних плат для державних службовців. Уряд пропонує передбачити в законі норму, що на перехідний період протягом 2016 і 2017 років в Україні формується фонд для збільшення заробітних плат державних службовців України. Джерела надходження цього фонду — кошти Європейського Союзу та інших міжнародних донорів. Він формується виключно на прозорій основі. Порядок підвищення заробітних плат для окремих категорій державних службовців, які отримуватимуть такі підвищені зарплати, визначатиме уряд.

Арсеній Яценюк повідомив, що тривають переговори з Європейським Союзом про надання Україні окремої програми фінансування підвищення заробітних плат державних службовців саме під програму реформи державної служби. Це питання порушуватимуть і 7 грудня на засіданні Ради асоціації Україна — ЄС у Брюсселі. «Щоб європейські партнери нам фінансово допомогли для підвищення зарплат і рівня соціальної захищеності державних службовців», — констатував Прем’єр.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»