ПРОБЛЕМА

Якщо тенденція збережеться, доведеться звільняти викладачів 

Хоч вступна кампанія розпочалась 1 липня, у провідних вишах країни зазначають, що лише наприкінці минулого тижня стало відомо про реальну кількість бюджетних місць по кожній спеціальності. Зокрема, вражені обсягами держзамовлення в Львівському національному університеті ім. І. Франка та Національному університеті «Києво-Могилянська академія». В Міносвіти запевняють — бюджетні місця урізали всім, втім, на окремі напрямки навіть збільшили їхню кількість. 

Так, у Львівському університеті суттєво зменшили держзамовлення за окремими напрямками. Приміром, на 33% цьогоріч скорочено набір на журналістику, у порівнянні з 2009 роком — на 50%. Міністр Дмитро Табачник заявляв про підвищення вимог до профільності вишів — мовляв, «не будуть аграрні університети отримувати ліцензії на підготовку психологів, юристів, менеджерів, хореографів…» Тим паче дивує позиція міністерства щодо відкриття юридичних спеціальностей та напряму «журналістика» у технічних вишах. Так, приміром, у Національному університеті «Львівська політехніка» відкрито напрям «журналістика» і надано 15 бюджетних місць, — розповідають «УК» в прес-центрі ЛНУ ім. І. Франка. Схожа ситуація і на юридичному факультеті. Правнича школа університету веде свій початок з 1661 року та є однією з найпотужніших і знаних не лише в Україні, а й у світі.

Нуль  для журналістів і соціологів

Однак теж зазнала суттєвого скорочення, зокрема за напрямом «право» держзамовлення зменшено на 29%, порівняно з минулим роком, та на 48%, порівняно з 2009-м, коли загалом по Україні — близько 15,2%. Не менш гостро стоїть питання й з економістами. На окремих спеціальностях економічного факультету, зокрема з економіки підприємництва, маркетингу показник скорочення держзамовлення сягнув 100%, економічної кібернетики, міжнародної економіки — 50%. Скорочення підготовки істориків становить 28% у порівнянні з 2009 роком, 18,2% — у порівнянні з 2010-м, коли по Україні — 20,3%». У виші прогнозують, що цього року скорочення викладачів не буде. Втім якщо така тенденція спостерігатиметься й надалі, це, очевидно, неминуче призведе до скорочення викладацького складу, оскільки розрахунки наявності штатних посад, які доводить Міносвіти,  базуються на кількості студентів бюджетної форми навчання.

Розводять руками й у Національному університеті «Києво-Могилянська академія». Тут Міносвіти теж суттєво скоротило державне замовлення з різних напрямків та припинило фінансування магістерських програм. «Цього року для бакалаврів на 50% зменшено кількість бюджетних місць з права та філософії, більш ніж на 40% з економічних спеціальностей, на 20% — з програмної інженерії. Загальні обсяги по університету зменшені на 17%, — розповідає «УК» президент НаУКМА Сергій Квіт. — А наші магістерські програми з журналістики та соціальної роботи взагалі залишилися без держзамовлення. І поки що ніяких пояснень з точки зору захисту державних інтересів цьому немає — незрозуміло, навіщо настільки зменшувати кількість бюджетних місць на кращих напрямках підготовки в кращих університетах країни. Адже держава таким чином недоотримає хороших спеціалістів». 

На окремі  напрямки обсяг збережено

У Міносвіти зазначають, що суттєве скорочення держзамовлення цьогоріч торкнулося всіх ВНЗ. Обсяги державного замовлення на підготовку фахівців у вишах становитимуть для молодших спеціалістів 75,8 тисячі осіб (що на 9,4% менше, ніж торік), для бакалаврів — 106,5 тисячі (на 19,4% менше). Це перш за все це пов’язано зі значним зменшенням кількості випускників шкіл (майже на 42%). Також зменшення обсягів прийому головним чином стосується економічних напрямів, де наявне перевиробництво фахівців відносно потреб ринку праці, права та інших, переважно гуманітарних напрямів. «Обсяг державного замовлення ЛНУ ім.  І. Франка порівняно з 2010 роком скорочено лише на 15,3%, — повідомляють у профільному відомстві. —Зокрема, збережено обсяги прийому на туризм, комп’ютерні науки, системний аналіз, інформатику, прикладну математику й прикладну фізику, хімію, біологію, фізику, механіку, математику, екологію, охорону навколишнього середовища та збалансоване природокористування. Водночас для вишу збільшено обсяг прийому на напрям мікро- та наноелектроніка, надано державні місця на нові напрями, такі як астрономія та статистика».

Щодо Києво-Могилянської академії у МОН коментують, що цьому вишу збережено обсяг прийому на чотири спеціальності: історія, соціологія, біологія, екологія та охорона навколишнього середовища, на сім напрямків збільшено — зокрема на культурологію, хімію, філологію, економічну теорію, програмне забезпечення систем та ін. За магістерською програмою «журналістика» зменшено обсяг держзамовлення не лише в Могилянці, а й у Донецькому національному університеті, КНУ ім. Т. Шевченка, Східноукраїнському нацуніверситеті ім. В. Даля, ЛНУ ім. І. Франка, Харківському університеті ім. В. Каразіна, Дніпропетровському університеті ім. О. Гончара та деяких інших. «Оскільки підготовка журналістів в НаУКМА здійснюється без навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра та з метою якісної підготовки журналістів-магістрів, їх навчання в столиці зосереджено в КНУ ім. Т. Шевченка, до складу якого входить Інститут журналістики», — зазначають у прес-службі  МОН.

До речі, Міносвіти разом з Міністерством регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства вирішили створити нову спеціальність — менеджер ОСББ і керуючої компанії — на базі шести вишів. До цього посадовців підштовхнуло масове виникнення ОСББ, що поступово створює конкуренцію в житлово-комунальному господарстві.