Головний імунолог Києва,
директор Центру клінічної імунології
Олег НАЗАР

Алергія — чума ХХІ століття, одна з найпоширеніших медичних проблем. Практично не існує людини, яка б не стикалася з нею, — від незначних реакцій до серйозних хвороб. Чому алергія спричиняє стільки неприємностей? Чим лікуватися в період сезонного загострення? Чи можна назавжди позбутися алергії? На ці та інші запитання читачів «УК» під час «прямої лінії» відповідав головний імунолог Києва, директор Центру клінічної імунології, кандидат медичних наук  Олег Назар.

Закономірності  спадковості

Ірина, 
м. Полтава:

— Олеже Володимировичу, моя донька потерпає від алергії на новокаїн, а останні 2 роки у неї з’являється алергічна реакція навесні. Симптоми такі: пухирі на пальцях і сильне свербіння. Я почала лікувати народним методом — даю безсмертник. Це їй не зашкодить?

— Якщо у дитини алергія на пилок (на цвітіння рослин), бажано фітопрепарати не застосовувати. Коли цвітіння закінчиться, починаючи з жовтня по грудень, потрібно зробити алергопроби. Якщо виявиться алерген, який дає почервоніння чи набряк, то взимку проводиться курс лікування. Якщо пройти кілька курсів, то, ймовірно, позбудетеся алергії назавжди. По-друге, схожі клінічні прояви можуть бути на тлі застою жовчі, тобто дискенезії жовчовивідних шляхів. Вам перш за все необхідно обстежити дівчинку. Насамперед — зробити УЗД органів черевної порожнини, оглянути печінку, жовчний міхур, жовчовивідні шляхи, оскільки у дітей дискенезія жовчних шляхів зараз дуже поширена. Варто пройти курс жовчогінної терапії.

Людмила,
м. Кременчук: 

— У дитини шести років постійні застуди, алергії. Давали ліки, які підвищують імунітет, проте дитина продовжує хворіти. Що робити?

— По-перше, потрібно почекати, оскільки до 12 років у дітей відбувається формування імунної системи. Отже, слід запастися терпінням. Треба ретельно обстежити дитину, зробити бактеріальний посів з носа і зіву. Щоб стимулювати імунну систему, фітотерапевти радять вживати гвоздику. 1-2 корінчики на склянку окропу настоювати півтори години, після цього полоскати настоянкою горло кожні 5-10 хвилин. Інший препарат, який стимулює імунну систему, — лікопід. Призначається одна таблетка на добу, зранку за годину до їжі ковтнути або розсмоктати у роті. Десять таблеток приймати десять днів.  Дитина повинна отримувати білок з їжею у достатній кількості (без білка імуностимуляція не ефективна, синтез імуноглобулінів не відбувається).

 Наталія,
 м. Черкаси:

— Чому кожного літа у багатьох людей помітна алергічна реакція на звичайне сіно? Я журналістка, часто буваю у відрядженнях у сільській місцевості і помітила у себе нездорове реагування на сіно: нежить і навіть кашель. Як зарадити?

— Існує таке явище, як поліноз — алергічна реакція на цвітіння, на пилок рослин. Найбільше цвітіння припадає на весну, літо і початок осені. Навесні цвітуть дерева, в середині літа — кущі і цілющі трави, наприкінці серпня, вересня — амброзія, полин (найбільші алергени), на початку вересня — спори грибків. Сіно містить у собі ті ж самі алергени, тому таким пацієнтам не можна користуватися фітокосметикою, небажано — фітопрепаратами. В період загострення рекомендовані антигістамінні, протиалергічні препарати. Але це повинен призначати лікар. Ці ліки потрібно приймати все літо. З кінця жовтня по листопад беруться шкірні проби, так звана специфічна діагностика з пилковими або побутовими алергенами.

 Ніна,
 м. Бориспіль: 

— У моєї доньки час від часу алергія на шоколад. Це минеться чи потрібно лікувати?

— Якщо це алергія на шоколад, то слід виключити його з раціону, оскільки специфічних методів лікування немає. Алергічні прояви на харчові продукти найчастіше спостерігаються на тлі супутніх захворювань шлунково-кишкового тракту. 

 Олена,
 м. Рівне: 

— Якщо існують певні алергічні реакції на продукти харчування, чи успадкують їх мої діти? Чи є закономірність спадковості?

— Потенційно схильність до алергії успадковується. На продукти харчування класичної алергії не зустрічається, здебільшого це харчова неприйнятність, пов’язана з проблемами шлунково-кишкового тракту, дефіцитом ферментів, низьким вмістом у шлунку соляної кислоти. Тобто продукти повністю не перетравлюються. І ця схильність може передатися дитині. Проте жодними аналізами це визначити неможливо.

— Чи можна захиститися від цього, якщо під час вагітності приймати препарати?

— Під час вагітності краще не приймати жодних пігулок. Річ у тому, що схильність до алергії може передатись, але буде вона чи ні, залежатиме від того, в яких умовах житиме дитина. Є ще одна особливість: діти, народжені у весняно-літній період, мають більшу схильність до алергічних реакцій. Жодних тестів, які б передбачили можливість успадкування  алергії, зараз немає. Тож схильність до алергії успадковується приблизно у 30-35 відсотків дітей, якщо алергія лише в одного з батьків. Якщо ж у обох — то у 70 відсотків. Але може так статись, що алергія взагалі не успадкується.

Підступний  формальдегід

Олена,
м. Миколаїв:

— У нашому місті громадська організація організовує суботник для  знищення амброзії. Чи є на державному рівні якісь програми, спрямовані на боротьбу з нею?

— За радянських часів  була програма зі знешкодження бур’янів, з амброзією боролися, викошували її. А зараз офіційної державної програми немає, тобто регіони, де амброзія виходить на перше місце як причина розвитку алергії, приймають місцеві програми по боротьбі з цією рослиною, залучають громадські організації або працівників жеків.

 Світлана,
 м. Черкаси: 

— У нас розпочали боротьбу з тополями, які під час цвітіння випускають пух. Утім, тополі дуже добре очищують повітря. Можливо, не варто знищувати дерева?

— Є два види тополь — жіноче дерево й чоловіче. Жіноче виробляє і пускає пух, а чоловіче — ні. Тож потрібно посадити саме такі дерева, які не продукують пух, ось і все.

 Ганна,
 м. Київ: 

— Наскільки часто зустрічається у дітей алергія на будівельні матеріали, підвісні стелі, як вона проявляється?

— Більшість матеріалів такого типу (хоч  би як вони  були розрекламовані) насправді виробляються в Китаї, Польщі або ж у підвалі в Дарниці. Ці будівельні матеріали просякнуті формальдегідом для уникнення процесу гниття. При нагріванні на сонці виділяються отруйні речовини — фосген, формалін, ртуть і кадмій. Причому як дешеві, так і дорогі матеріали обробляються однаково. Названі речовини викликають інтоксикацію, діти спочатку стають мляві, надто тихі або навпаки — нервові та дратівливі. Потім формується токсичний гепатит, тобто погіршується функція печінки, відповідно кількість гістамінів зростає, і ми спостерігаємо прояви алергії. Всі чітко зазначають: переїхали на нову квартиру, зробили ремонт, і все — впродовж 2-3 років постійні бронхіти, герпес, алергія. І так відбувається до тих пір, поки не зірвати оцей пластик і не поставити нормальний природний матеріал.

— А як запобігти?  Купити нормальні меблі зараз можливо лише  за скажені гроші.

— Ціна — не показник якості. Рекомендую купувати лише вироби з дерева, сталі та скла.

 Валентина,
 м. Запоріжжя: 

— Я періодично страждаю на алергію від прального порошку, медичних препаратів, рослин. Розкажіть, будь ласка, скільки існує алергопроб?

— Найбільша проблема алергіків пов’язана з побутовою хімією та порошками. По-перше, можуть бути порушення в системі жовчовиділення (застій жовчі, дискенезія жовчовивідних шляхів, можливо, перегин жовчного міхура). Береться аналіз крові, за яким визначаються специфічні імуноглобуліни на певні порошки. Крім того, вам потрібно обстежити шлунково-кишковий тракт, зробити УЗД черевної порожнини, обстежитися на наявність гепатиту, провести біохімічний аналіз крові. Тому краще почніть з цього, а далі вже фахівці вирішать, чи треба робити якісь алергопроби.

Фукусіма  нам не загрожує

 Людмила,
 м. Суми: 

— У мого сина — алопеція. Відомо, що це захворювання автоімунного характеру. Які аналізи потрібні, щоб з’ясувати причини випадіння волосся?

— Так, це справді захворювання має автоімунний механізм. Існує  загальний комплекс обстеження шлунково-кишкового тракту: ультразвукове дослідження органів черевної порожнини, копрограма, біохімічний аналіз крові, а також імунограма. Алопеція може бути викликана грибковою інфекцією або проблемами шлунково-кишкового тракту чи поєднанням того й іншого. Якщо ви хочете справді дізнатися причину захворювання, слід пройти повне обстеження дитини.

— Майже всі  аналізи ми вже зробили. Зараз порекомендували зробити спектральний аналіз волосся. Чи він допоможе?

— Цей аналіз покаже, чи є у волоссі ртуть або миш’як, тобто це обстеження на наявність мікроелементів, після виявлення яких проводиться корекція. Дуже важливої ролі цей аналіз не має, але як додатковий метод обстеження можна зробити, щоб з’ясувати, яких мікроелементів не вистачає або, навпаки, надлишок. Проблемами з волоссям займається лікар

 Євгенія,
 м. Полтава: 

— Тваринам роблять щеплення від хвороб. Чи можна давати дітям молоко щепленої тварини?

— Після введення будь-якої вакцини відбувається синтез імуноглобуліну, тобто антитіл певної концентрації. Коли людина випиває молоко, у шлунку виробляється соляна кислота, яка руйнує ці імуноглобуліни. Отже, нічого страшного в цьому немає. Але є певний період — два тижні після щеплення — коли молоко краще не давати, оскільки  в цей час відбувається імунна відповідь, при якій можливі алергічні реакції.

Підготувала Наталія ДОЛИНА, «Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Олег НАЗАР. Народився 1969 р. в Тюменській області, Росія.  У 1992 р. закінчив з відзнакою Київський медичний інститут ім. О. О. Богомольця. Головний імунолог м. Київ, директор Центру клінічної імунології.

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за електронною адресою:  imrich@ukcc.com.ua.