ПРОГРАМА

Уряд готовий і надалі підвищувати соціальний захист чорнобильців-ліквідаторів, а для цього слід провести новий етап консультацій  

Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив віце-прем’єр-міністрові — міністру соціальної політики Сергієві Тігіпку розпочати новий етап консультацій із чорнобильцями. Про це глава уряду сказав на зустрічі з керівниками регіональних осередків Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України».

«У вас уже є достатній досвід переговорів. Коли ви напрацюєте пропозиції — зустрінемося й ухвалимо рішення», — додав Прем’єр. Він також поінформував про кроки, вживані урядом для підвищення соціального захисту чорнобильців. За його словами, це комплексна система заходів, розрахована на багато років, яку уряд обов’язково виконуватиме. «Якщо ми щось обіцяємо, то обов’язково виконуємо», — підкреслив Микола Азаров.

Зі свого боку чорнобильці висловили побажання щодо напрямків, на яких необхідно посилити роботу, та відзначили, що уряд виконує всі взяті перед ними зобов’язання, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

Президент ГО «Союз Чорнобиль України» Юрій Андреєв зазначив, що завдяки діям уряду чорнобильці нарешті почали отримувати «реально зароблені пенсії».

Про проблеми Національного наукового центру радіаційної медицини  Прем’єр цікавиться  не лише у лікарів, а й поспілкувався з пацієнтами.
Фото Олега МАРКЕВИЧА

Водночас люди звернули увагу Миколи Азарова на недостатнє забезпечення медикаментами і продуктами харчування Державної установи «Національний науковий центр радіаційної медицини Академії медичних наук України». «У Миколаєві, Херсоні, Одесі та Криму центри радіаційної медицини добре забезпечені продуктами харчування, всіма ліками, а в Києві у Центрального наукового центру радіаційної медицини є проблеми — потрібна ваша підтримка і допомога», — звернувся до глави уряду Юрій Андреєв.

Микола Азаров оперативно відреагував на сигнал, пообіцявши побувати на місці й особисто вивчити ситуацію. І вже вчора глава уряду дотримав слова, вранці відвідавши цей медичний заклад. Там він розповів, що уряд розраховує за півтора року завершити будівництво нового безпечного конфайнменту над об’єктом «Укриття» на Чорнобильській АЕС.

«Мені дуже приємно сказати, що 26 квітня буде закладено камінь, розпочнеться будівництво укриття на зруйнованій станції. Ми нарешті впродовж дуже обмеженого часу (півтора року) закриємо цю проблему», — уточнив Микола Азаров.

Окрім цього, Кабінет Міністрів розглядає можливість реабілітації територій, забруднених унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. «Є всі підстави нарешті відновити, вдихнути життя в ці спорожнілі, знелюднені території, населені пункти. А це все — робочі місця і додатковий дохід нашому бюджету, нашій країні», — конкретизував Микола Азаров.

Прем’єр зазначив, що в Київській області, за межами території, що безпосередньо прилягає до зруйнованої Чорнобильської АЕС, майже не залишилося населених пунктів, де існує підвищений рівень радіації. Скажімо, з 2,5 тисячі таких населених пунктів залишився тільки 31. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»