Нині на шкільних базарах і в магазинах дитячого одягу справжній ажіотаж. Батьки повертаються з літніх відпусток й одразу поспішають зібрати дітей до школи — День знань не за горами.

А з огляду на ситуацію в державі дедалі більше українців свідомо підтримують вітчизняну економіку, тому навіть при виборі шкільної форми надають перевагу товарам українських виробників. Тож «УК» з’ясував, де краще придбати якісний зручний одяг для свого школяра та як принагідно зекономити.

Шкільне приладдя, яке учні покладуть у ранець, краще купувати в мережевих супермаркетах. Фото Володимира ЗAЇКИ

Модний мікс

Гардероб учня будь-якого віку — від маленьких незграбно-зворушливих першокласників до статних юнаків і дівчат — починається з вибору шкільної форми: її можна знайти і в магазинах, і на речових ринках, і на шкільних ярмарках. Цього літа шкільний одяг і юним покупцям, і їхнім батькам пропонують понад 20 українських виробників. Зазначимо, що вітчизняним товарам батьківський гаманець зрадіє трішки більше, ніж імпортним. Власне, за якістю виріб з позначкою «Зроблено в Україні» також буде кращим, тому й носитиметься довше.

У магазині дитячого одягу в Дарницькому районі столиці око приємно радує чималий вибір шкільної форми різних розмірів. Приміром, на бирці київський виробник чітко вказує склад використаної тканини: 50% вовни, 40% віскози. Хоча в іншого нашого виробника він трохи різниться: 50% натуральних волокон і стільки ж — синтетичних. Ось неподалік мама допомагає одягнути синові піджак. «Приємно, що будь-який наш костюм вдало сидить по фігурі, а не висить у різні боки, як китайський, — ділиться враженнями пані Оксана Петрівна. — Але теж треба вибирати, оскільки одяг одних торгових марок має кращий вигляд, а інших — трішки гірший. Проте найбільше непокоїть якість товару. Бажано, щоб був максимально з натуральної сировини і не подразнював шкіру дитині. Та й ціна — доступна».

Приміром, костюм для школяра (для хлопчиків — піджак і штани; для дівчаток — жакет, спідниця і брюки) у столичних магазинах та на ринках можна придбати в середньому за 635—4000 гривень. І кольорова гама досить широка: від лаконічного чорного, кількох відтінків сірого до синього, спокійного зеленого та вишневого. Загалом продавці відзначають, що шкільна форма 2015 року не має різких відмінностей від тенденцій попередніх років. Проте нині в моду ввійшли в’язані пуловери темно-синього та чорного кольорів, які мають дуже стильний вигляд у поєднанні з класичним хлопчачим брючним костюмом та з дівчачою спідницею. У хлопчачому гардеробі стали модними піджаки із заокругленими комірами, класичні жилети та штани у клітинку. Дівчата  тепер носитимуть білосніжні блузки з високими комірами, спідниці «шотландки» та подовжені шорти. Також у тренді трикотажна сукня з білими рюшами або мереживом. Класичні чорні та оригінальні полосаті краватки тепер носитимуть і юнаки, і дівчата.

Модна шкільна форма-2015 буде схожа на одяг учнів англійських коледжів. «Батьки найбільше купують звичайні брючні костюми, темно-сині сукні та білі сорочки і блузки, тоді як минулого року поширені були кольорові», — ділиться продавець шкільної форми з міста Чортків на Тернопільщині Світлана Миколаївна.

У тренді — дрібна смужка

Для чарівних маленьких модниць, окрім звичайного поєднання жакет-спідниця або жакет-штани, є ще сарафани або шкільні сукні строгого  модного покрою (від 220 гривень). Їх більше полюбляють носити старшокласниці, адже під сарафан можна хоч щодня одягати блузи різного кольору і бути стильними не повторюючись. За словами продавців, сорочки для хлопчиків (склад зазвичай 50% бавовна та 50% ПЕ або 100% бавовна — дивіться етикетку) в моді білі або в дрібну вертикальну смужку сірих та блакитних тонів, навіть насичено-синіх. Мами обирають як мінімум дві-три сорочки та пару гольфів нейтральних відтінків, скажімо, на прохолодну погоду. У середньому чоловічу сорочку можна купити за 180—300 гривень. В інтернет-магазині мінімальна ціна 149 гривень — залежно від розміру та фасону.

«Нещодавно повернулися з моря, тож полінувалася бігати по магазинах та ринках у пошуку одягу для доньки-школярки, — розповідає киянка Ольга Кравець. — Тому вирішила подивитися, що пропонують у всесвітній павутині. Там, виявляється, можна без проблем вибрати і купити гарну форму наших виробників за доступними цінами. І якість хороша, і дизайн моделей приємно вражає. Тим паче, вже навіть можна побачити знижки на окремі речі, оскільки до школи ближче з кожним днем».

Не забудьте й про спортивний костюм (краще трикотажний) та кілька футболок (100% бавовна), а також про зручне й бажано натуральне взуття для свого школяра (300—1100 гривень). Нині в великих мережевих магазинах діють 20—50% знижки. У моді й досі лаконічні чорні черевики і туфлі із заокругленим носком на низькому підборі.

Як відомо, в західних регіонах одяг коштує дешевше, тож «УК» поцікавився, скільки батьки витратять грошей, щоб зібрати дитину до школи, скажімо, на Тернопільщині. Виявляється, тут потрібно мати теж неабиякі заощадження. Приміром, для дорослих хлопців костюми коштують від 1500 до 4000 гривень, сорочка — 300—450, краватка 80—150, туфлі від 500 гривень. Дівчачий одяг теж недешевий: шкільна сукня коштує 450 —1100 гривень, блузка — 290—380, піджак — 300— 500, спідниця — 350—450, штани 270—450, туфлі — 300—400 гривень. Для дітей молодших класів ціни на шкільну форму дешевші на 100—400 гривень (залежно від якості).

Отже, купуючи українське, можна не лише зекономити, а й одягнути доньку чи сина в речі з натуральних тканин. А це, погодьтеся, надважливо. І пам’ятайте: чим ближче до 1 вересня, тим частіше можна знайти знижки і на одяг, і на шкільну канцелярію, проте й асортимент буде значно вужчим. Тож поспішайте, адже шкільний дзвоник покличе дітвору на урок уже менше ніж за два тижні.

БАТЬКАМ НА ЗАМІТКУ

Цьогоріч вітчизняну шкільну форму можна придбати за 635-4000 гривень — залежно від розміру та якості. Так,

♦ піджак коштуватиме від 400 гривень,

♦ штани — від 235,

♦ жакети — від 300,

♦ жилетки — від 150,

♦ спідниці — від 150,

♦ реглани найрізноманітніших відтінків — від 80,

♦ блузки — від 50,

♦ краватки — від 22 гривень і вище.

За зручне й натуральне взуття доведеться заплатити від 300 до 1100 гривень.

♦ Ранці з оригінальним кольоровим принтом: вишивкою, етнічним орнаментом чи зображенням тварин. Ціни дещо «кусаються»: 250—500 гривень;

♦ пенали учні обирають яскраві (хоча почасти надають перевагу кольору хакі) — від 23 до 81 гривні.

♦ щоденник коштує 12—25 гривень;

♦ зошити на 12 аркушів — 3—3,50,

на 18 — 4,50—5,65,

на 36 — 8—11,

на 60 — 9,95—13,95,

на 96 аркушів — 21—23 гривень;

♦ папір кольоровий — 8—15 гривень;

♦ картон кольоровий — 34—39,

♦ альбом для малювання — 10—34,

♦ фарби — 18—45 гривень.

Найвигідніше купувати шкільне приладдя в мережевих гіпермаркетах (навіть у будівельних є спеціальні відділи) або ж гуртуватися з іншими батьками школярів та завітати на оптові ринки.

ВАРТО ЗНАТИ

Як вибрати одяг і взуття для школяра

♦ Склад тканини учнівського костюма має містити не менш як 35% натурального волокна або віскози; сорочка, блузка — понад 65%, а краще 100% бавовни.

♦ Підкладка також повинна бути лише з натуральної тканини.

♦ Шкільну форму дитина носитиме впродовж дня, тому вона має в ній вільно рухатися (під час примірювання їй треба підняти руки вгору, зігнути у ліктях, присісти).

♦ Не купуйте взуття на виріст: дитині буде незручно ходити, ноги швидко втомлюватимуться, а взуття — невдовзі зноситься.

Взуття краще купувати з натуральної шкіри, щоправда це не всім по кишені. Принаймні подбайте, щоб хоча б внутрішня устілка, що прилягає до ступні, була натуральною.