Букмекери вважають шанси на перемогу турецького «Бешикташа» вищими, ніж в київського «Динамо» у протистоянні команд у другому турі групового етапу футбольної Ліги чемпіонів. Приміром, лідер букмекерської справи — контора William Hill у понеділок приймала  ставки на успіх турецького клубу з коефіцієнтом 2,30, а на перемогу киян  — 3,40. Утім, не варто забувати  історію протистояння  «Динамо» та «Бешикташа»: у попередніх восьми очних  зустрічах кияни мають п’ять перемог, дві поразки і одну нічию.

Та, як стверджує головний тренер киян Сергій Ребров, про все це  його підопічні подумали вже після фінального свистка у Сумах. А в дев’ятому турі «Ліги Парі-Матч» несподіванок не було: лідери чемпіонату, донецький «Шахтар» та київське «Динамо», розгромно розібралися зі своїми суперниками, а луганська «Зоря» вдома обіграла полтавську «Ворсклу».

Автор першого гола «Динамо» у ворота «Олімпіка» 18-річний Віктор Циганков (№15) став наймолодшим бомбардиром киян у Прем’єр-лізі. Фото з сайту fcdynamo.kiev.ua

Сергій Ребров істотно перекроїв стартовий склад своєї команди  порівняно з програним «Зорі» матчем тижневої давності. На лаві запасних опинилися Шовковський, Антунеш, Гармаш та  Буяльський, не потрапив до заявки Гладкий. Замість них у старті вийшли Рудько, Макаренко, Сидорчук, Федорчук та Мораєс.

«Біло-сині» розпочали гру дуже активно, з перших хвилин наполегливо   розгойдуючи захисні редути «Олімпіка», який до цього туру підійшов на четвертій позиції у чемпіонаті. Динамівці сміливо діяли поблизу штрафного донеччан, і це   швидко дало  результат. На восьмій хвилині Гонсалес продерся до штрафного, залишивши позаду одразу кількох суперників, та прострілив  у напрямі    воротарського майданчика, куди вчасно набіг Циганков і  дотиком переправив м’яч у сітку воріт.

Забивши гол, динамівці не збавили обертів і продовжили атакувати ворота номінальних господарів поля. Вже у середині тайму Махарадзе пропустив вдруге. Після розіграшу стандарту Сидорчук намагався прокинути м’яч повз Дороніна, і той зіграв рукою у власному штрафному. Арбітр не вагаючись вказав на позначку. Бразилець Мораєс упевнено реалізував пенальті, забивши свій п’ятий м’яч у цьому сезоні.

Вже на початку другого тайму Сергій Ребров провів першу заміну. Під оплески трибун залишив поле Циганков, ще більші оплески спричинив вихід Ярмоленка. Усього чотири хвилини знадобилося Андрієві, щоб  створити третій м’яч. Він прорвався по своєму правому флангу, обігравши Немчанінова, та прострілив у центр на   вільного Гонсалеса, для якого не склало жодних  зусиль пробити Махарадзе.

Чергового гола не довелося довго чекати. Махарадзе зреагував на удар з близької відстані Беседіна після прострілу Сидорчука з правого флангу, але м’яч відскочив прямо на Федорчука. Перший простріл Валерія прийняла на себе поперечина воріт, але доля надала йому ще одну спробу, яку він вже не згаяв.

На післяматчевій прес-конференції Сергій Ребров  підкреслив, що команді не вистачає лідера: «Лідера непросто виховати. Лідер — це людина, яка може допомогти команді. І у важкі хвилини, коли

команді  складно, важливо, щоб він допоміг. Лідерами не народжуються, ними стають. Все залежить від характеру і бажання все робити для команди».

До речі, у п’ятому турі турецької Суперліги найближчий суперник «біло-синіх» у Лізі чемпіонів «Бешикташ» в стамбульському дербі  проявив характер і зумів відіграти дефіцит у два пропущених голи, звівши  поєдинок з «Галатасараєм» унічию — 2:2.

Тому у середу в Стамбулі може бути вкрай цікаво. І саме цей матч,  ймовірно,   стане вирішальним у боротьбі за вихід  із групи.

До матчу другого  туру Ліги Європи проти португальської «Браги» готуються і підопічні  Паулу Фонсеки. У поєдинку проти «Волині» він також провів чергову ротацію у складі «Шахтаря», а в четвер обіцяє порадувати уболівальників якісним футболом на «Львів-Арені».

ОФІЦІЙНО 

До зустрічі в Кракові

Міжнародний союз футбольних асоціацій (ФІФА) дав позитивну відповідь на прохання Федерації футболу України провести на нейтральній території кваліфікаційний матч чемпіонату світу-2018 проти збірної Косова, що заплановано на 9 жовтня.

Федерація футболу України планує організувати цю зустріч у сусідній Польщі, а саме у Кракові, повідомляє офіційний сайт ФФУ.

Учора  делегація ФФУ прибула до цього міста для інспектування наявних у Кракові арен «Вісла» та «Краковія», щоб визначити місце проведення матчу.

Водночас Федерація футболу України спростовує повідомлення деяких ЗМІ, що товариський матч між збірними України та Косова  відбудеться  у Польщі за порожніх трибун. «Деякі ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що матч Україна — Косово 9 жовтня 2016 року відбудеться за порожніх трибун. Федерація футболу України офіційно заявляє, що жодних заборон чи обмежень на проведення гри з косоварами у Польщі не існує… Закликаємо українських уболівальників не вестися на провокації і за можливості приїхати до Кракова, щоб підтримати нашу збірну!» —  йдеться у заяві ФФУ, розміщеній на сайті федерації.

Ганна РОМАШКО
 для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Ліга Парі-Матч. 9-й тур
Олімпік — Динамо — 0:4
Шахтар — Волинь — 3:0
Зоря —  Ворскла — 2:1
Зірка — Сталь — 0:0
Чорноморець — Дніпро — 0:0
Олександрія — Карпати — 3:2