Для реєстрації реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) суб’єкт господарювання подає до органу доходів і зборів:

— заяву про реєстрацію РРО за формою № 1-РРО;

— копію документа, що підтверджує факт купівлі або безоплатного отримання РРО у власність, іншого документа, що підтверджує право власності або користування РРО;

— копію документа на право власності або іншого документа, що дає право на розміщення господарської одиниці, де буде використовуватися РРО;

— копію договору суб’єкта господарювання з Центру сервісного обслуговування про технічне обслуговування та ремонт РРО.

При цьому заява про реєстрацію РРО може бути подана в паперовому або в електронному вигляді.

Нагадуємо, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формах під час продажу товарів  (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг, повинні застосовувати РРО.

 Порядок реєстрації та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 28.08.2013 № 417.

Пільговий режим  для ІТ триває

З початку цього року і до 1 січня 2023-го запроваджено пільговий режим оподаткування податком на додану вартість. Згідно з ним звільняються від оподаткування цим податком операції з постачання програмної продукції.

До програмної продукції належать: результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів.

Детальна інформація щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції міститься в Узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом Міндоходів України від 07.10. 2013 року №536.

Інформаційно-комунікаційний департамент
Міністерства доходів і зборів України