Саме обговорення факторів успіху, що є фундаментом конкурентоспроможних, самодостатніх, правових держав і суспільств, а також глобальна економіка, енергетична безпека, лідерство та інновації — основні теми 10-го форуму Ялтинської європейської стратегії. І цілком очікувано, що більшість дискусій так чи інакше проходили через призму майбутнього саміту «Східного партнерства», де Україна планує підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом. 

З огляду на те, що до фахової розмови в Ялті долучилися 250 провідних представників політичних, ділових і громадських кіл із 20 країн, серед яких зокрема Президент Литовської Республіки Даля Грібаускайте, Європейський Комісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле, чинні та колишні високопосадовці європейських держав та інституцій, для українського керівництва в особі Президента Віктора Януковича та Прем’єр-міністра Миколи Азарова цьогорічний форум «YES» цілком виправдано можна назвати домашньою репетицією перед Вільнюським самітом.  

Із 2010 року Україна започаткувала системні реформи: було затверджено і виконується Національний план, центральним стрижнем якого є наближення нашої держави до європейських стандартів за всіма напрямками, наголосив під час виступу Президент Віктор Янукович. 

Від Ванкувера до Владивостока

Він зазначив, що протягом цих непростих для економіки років в Україні не знижувалися соціальні стандарти, не підвищувалися, а, навпаки, знижувалися податки, зросла довіра населення до банківської системи та національної валюти. «Завдяки цьому маємо позитивний економічний результат. Поступово економіка виходить з тіні. Ми пов’язуємо ці успіхи з тими реформами, які ми розпочали, і впевнено рухаємося цим шляхом», — підкреслив глава держави.

Однак, за його словами, в умовах світової економічної кризи надзвичайно важливу роль для стабільного розвитку як окремої держави, так і глобальної системи відіграють інтеграційні процеси. 

«Україна не виняток, тому що вона розташована між двома великими «монстрами» — ЄС і Росією. Це ми відчуваємо щодня. Ігнорувати чи якось легковажно ставитися до цього положення не можемо. Тому я дуже вдячний і нашим партнерам з ЄС, і з Росії за розуміння цього питання», — сказав глава держави.

Він підкреслив, що Україна не хотіла, не хоче і ніколи не протиставлятиме інтеграційні процеси Захід — Схід. Навпаки, ми хочемо їх об’єднати, створивши єдиний економічний простір від Ванкувера до Владивостока, заявив Віктор Янукович, наголосивши, що це можливо зробити, доклавши спільні зусилля, повідомляє прес-служба глави держави.

Президент укотре підкреслив, що Україна впевнено йде шляхом європейської інтеграції, не полишаючи пошуків оптимальної моделі відносин із Митним союзом. «Я переконаний, що ми її знайдемо. Вона не повинна перешкоджати європейській інтеграції України, не повинна створювати проблем, а повинна розв’язувати їх, знімати ці проблеми, тоді ми отримуватимемо позитивний результат від інтеграційних процесів», — висловив переконання глава держави.

Окремо він висловився щодо можливого вирішення питання екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Президент заявив, що він, як ніхто інший, зацікавлений розставити всі крапки над «і». «Треба надати відповідь на ті справи, які сьогодні перебувають у судах. А відповідь на це питання може надати тільки суд чи добровільне рішення Тимошенко», — наголосив Віктор Янукович.

До Ялти Віктор Янукович прибув у піднесеному настрої. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Доки двері відчинено

Говорячи про євроінтеграційні процеси в нашій державі,  Президент Литви Даля Грібаускайте була категоричнішою щодо сусідства з «монстрами», точніше, одним із них. «З наближенням Вільнюського саміту тиск третіх країн на Україну зростатиме. Але Україна може протистояти цьому і не повинна дозволити комусь вирішувати, яким буде її майбутнє», — наголосила вона.

За словами литовського лідера, в цьому сенсі дії східних і західних сусідів України дуже різняться. Так, Європа відкрита і готова посилювати співпрацю, але не підштовхуватиме Україну силоміць. Водночас із наближенням дати підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС від Росії існує загроза запровадження нових санкцій, а будь-які санкції шкодять, зокрема і тим, хто їх вводить, висловила переконання Даля Грібаускайте, передає УНІАН.

Щодо інтеграційних перспектив нашої держави у ході форуму висловився й міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. «Процес інтеграції має відповідати певним правилам, що потребують політичних рішень. Ми говоримо, що двері для України з нашого боку відчинено, й вітатимемо, щоб вона ввійшла в ці двері. Але ключові рішення можуть ухвалити лише в Україні українці. Ми сподіваємося, що їх буде прийнято протягом того часу, коли ми тримаємо двері відчиненими», — заявив шведський дипломат. Він зазначив, що шлях до Європи видається довшим, ніж шлях на схід, проте він вигідніший, приміром, з економічної точки зору. Так, Карл Більдт висловив думку, що приєднання до Митного союзу призведе до падіння ВВП  України на 40%, а зона вільної торгівлі з ЄС надасть нашій країні приросту в 12%.

Конкретно щодо Сирії

Під час форуму Віктор Янукович приділив окрему увагу питанню врегулювання сирійського конфлікту. «Я хотів би від України запропонувати участь наших спеціалістів, українських технологій для знищення хімічної зброї в Сирії. Ми маємо цей досвід, маємо пересувні установки, запатентовані Україною, які вже на практиці показали свою ефективність. Ми готові разом зі спеціалістами їх задіяти для якомога швидшого знищення хімічної зброї в Сирії. Це наша конкретна пропозиція», — заявив Президент.

У рамках форуму «YES» глава Української держави провів двосторонні зустрічі зокрема із Президентом Литовської Республіки Далею Грібаускайте, Президентом Ізраїлю Шимоном Пересом, а  також із Єврокомісаром з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле.