ТЕХНОЛОГІЇ

Людство ще на крок наблизилося до розгадки  космічних таємниць
 

На Червону планету приземлився апарат НАСА «К’юріосіті» («Допитливість»). Мінімум два роки він шукатиме ознаки життя на Марсі, аналізуючи його атмосферу, грунт і гірські породи. Цей проект коштував США два з половиною мільярди доларів і став одним з найдорожчих в історії НАСА.

Проекту присвятили 10 років, але в ці хвилини від співробітників НАСА вже нічого не залежало. Космічний апарат здійснював посадку в автоматичному режимі. Фахівцям залишалося лише затамувати подих і чекати. Раніше на анімаційному ролику НАСА продемонструвала, як мала проходити посадка на Марсі. Найбільше побоювалися того, що найменша поломка може поставити хрест на всій місії цього апарата.  Розрахунки та техніка не підвели. Марсохід «К’юріосіті» успішно сів на Червону планету, в кратері неподалік від екватора. Під час спуску допоміжні камери були закриті спеціальними фільтрами, призначеними для захисту від пилу. Після посадки фільтри видаляються, і камера може знімати якісніші зображення. Політ на Марс тривав понад вісім місяців. Попри те, що багато вчених говорили про складність примарсення і називали її «сім хвилин пекла», вона пройшла вдало..

Марсохід успішно сів на Червону планету. Фото з сайту flichr.com

Марсохід важить 899 фунтів, завдовжки 3 метри, 2,7 метра завширшки і 2,2 метра заввишки. На його борту — велика кількість складної апаратури та інструментів, за допомогою яких фахівці спробують зрозуміти, чи є Марс придатним для життя й чи воно колись могло тут існувати. Апарат має попрацювати на Марсі 687 земних днів — рік за марсіанським літочисленням.

Земля спостерігає за Марсом

Апарат подолав майже 570 млн кілометрів шляху, на підльоті до Марса зумів знизити швидкість, м’яко торкнутися поверхні і відразу ж відправити в офіс НАСА перші фотографії.

Зображення з борту «К’юріосіті» досягають Землі за 14 хвилин, стільки само часу потрібно для того, щоб відправити будь-яку команду марсоходу. Тому апарат, по суті, працює сам по собі, ним неможливо управляти в режимі реального часу.

Є контакт!

Якість фотографій поки що не така, як має бути: з лінзи ще не знято захисний ковпак, пояснюють вчені, і обіцяють вже через кілька днів оприлюднити кольорові знімки високої якості. Також, за допомогою дрилів, щіток і щупалець апарат збиратиме зразки ∂рунту, лазером  скануватиме гірські породи. На борту «К’юріосіті» є наукові лабораторії, в яких апарат автоматично аналізуватиме зібрані дані і відправлятиме результати на Землю.

Вчені вважають, що Марс і Земля в ранні періоди були дуже схожими, і колись на Червоній планеті існували такі, як і на Землі, умови для зародження життя. Проте в результаті катастрофи Марс майже втратив свою атмосферу. Вивчення кліматичних змін, які відбулися там, допоможе нам передбачити і змоделювати те, що може статися на нашій планеті. А знайдені на Марсі мікроорганізми зіграють у науковому аналізі важливу роль.

Це вже четвертий марсохід НАСА на Червоній планеті, але ще жоден з апаратів не був так технічно оснащеним. «К’юріосіті» підживлюється не від сонячних батарей, а від плутонієвих генераторів енергії. Тож він зможе працювати набагато довше.