СІМЕЙНА АКАДЕМІЯ

У Луцьку поширюються альтернативні методи розвитку дітей

Валерій МЕЛЬНИК, 
«Урядовий кур’єр»

Людмила ВРУБЛЕВСЬКА
для «Урядового кур’єра»

Донедавна на Волині про розвиток дошкільної освіти не йшлося. Дитсадочки закривалися і перепрофільовувалися, а професія вихователя набула статусу мало не каторжної. Ще б пак: за вельми скромну оплату вони подекуди змушені були доглядати понад тридцятеро діток! Та нині ситуація почала змінюватися на краще. Знову відкриваються нові садки, розвивається й мережа альтернативних закладів дошкільної освіти. У Луцьку нині діє кілька таких.

Дві мами – велика сила!

Вони мають різні назви та статуси. Наприклад, «Клуб свідомого батьківства», «Центр раннього розвитку» чи «Сімейна академія». Проте всі вони ставлять перед собою завдання максимально корисно організувати дозвілля дошкільнят та розвинути в них здібності до творчості та навчання. Серед найпопулярніших — «Сімейна академія «Плай». Її створили дві мами.

— Я разом із Тетяною Валієвою вирішила спробувати організувати щось нове для Луцька, — каже ідейний натхненник і керівник «Плаю» Оксана Струк. — У рамках різних освітніх програм я вже побувала в Швеції, Німеччині, Польщі, Росії, Франції, а Тетяна вивчала досвід роботи громадських та освітніх організацій в США. Зарубіжний досвід альтернативних методів розвитку дитини допоміг нам.

Спершу ентузіасти створили своєрідний клуб за інтересами, де вони разом з надзвичайно обдарованим і креативним дошкільним педагогом (і також молодою мамою) Лесею Мотовило почали навчати кількох діток. Знайомі Струк і Валієвої погодилися приводити на перші заняття своїх чад. У вихованців молоді волонтерки вкладали стільки душі та енергії, що вже незабаром у Луцьку «сарафанне радіо» рознесло похвальні відгуки.

А для популяризації ідеї гармонійного розвитку дитини, утвердження здорових сімейних цінностей, підтримки інновацій в дошкільній освіті та роботи творчих студій створили ще й громадську організацію (ГО). Завдяки їй щорічно проводяться безплатні майстер-класи, вистави або конкурси для дітей та сімей на Великдень, День міста, День Незалежності, День захисту дитини тощо. ГО також стає ініціатором, засновником або активним учасником багатьох акцій та фестивалів у Луцьку, а ще — розвиває клубну роботу «Плаю».

Розмальовки, витинанки, творення саморобних іграшок, ліплення з пластиліну, розучування перших пісень і танців, маскаради, ігри — чого тут тільки не побачиш! Нині на Привокзальній площі у приміщенні колишнього проектного інституту «Плай» вже орендує кілька кімнат. Різноманітні розвиваючі заняття сімейна академія «Плай» проводить для діток від півтора року. Створено і маленьку школу для майбутніх першокласників. За два з половиною роки існування «академії» навчання в ній пройшли вже півтори сотні дошкільнят та півсотні молодших школярів.

Акцент у виховному процесі тут робиться не тільки на самостійні розвиваючі ігри вихованців, а й активні форми роботи вихователів з ними. З групою з 6—8—10 (залежно від віку) дітей працюють, як правило, двоє фахівців. На заняттях для менших присутні й мами, адже, за словами Оксани Струк, окрім того, що діти почуваються затишніше, нові знання та навички в навчанні дитини отримують і… самі мами.

В паузах між заняттями Тетяна Валієва часто організовує для підопічних їхні улюблені хороводи. Фото Валерія МЕЛЬНИКА

Допомагають друзі

— Усі зусилля наших 25 фахівців спрямовані на те, щоб дитина максимально розкрилася та почувалась тут як удома. У нас не зустрінеш похмурих чи непривітних облич. Також працюють музиканти, психологи, хореографи, художники, — продовжує Оксана Струк. — Підбір персоналу був досить непростим, адже практично кожне заняття у нас відкрите. Батьки можуть навіть знімати на відеокамеру.

— У нас дуже багато друзів, які допомагають втілювати наші задуми і плани. Фактично ми вже створили цілий клуб за інтересами, — підтверджує Оксана. — Приємно, що не все в ньому вимірюється у фінансовому еквіваленті. І, на щастя, в державі є люди, які беруть на себе виховання нового інтелектуального покоління.

Дедалі активніше у «Плаї» організовують і дозвілля для батьків — майстер-класи з хенд-мейду, кулінарії й здорового харчування. А ще — тематичні вечірки з різноманітними вікторинами, конкурсами тощо. Окрім українських посиденьок, провели японську, французьку, болгарську, китайську, іспанську, індійську вечірки.

У планах організаторів «Плаю» — створення гуртків і заходів для підлітків. Поки що на заваді цьому — невелика площа приміщення й брак відповідних висококласних спеціалістів. Але якщо фінансово неприбуткова громадська організація змогла досягти таких успіхів лише завдяки бажанню й ініціативі групи небайдужих людей, то не виникає сумніву, що всі ці плани обов’язково реалізуються.