СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади
 

На підприємців чекають добрі новини. Уряд схвалив низку законопроектів, спрямованих на поліпшення умов ведення бізнесу в Україні. Навантаження на бізнес повинно зменшитися майже вдвічі за рахунок скасування дозвільних документів.

Чи залишається насправді гарячою спеціалізована «гаряча лінія» — «Діалог з малим бізнесом», відкрита Урядовим контактним центром за дорученням Прем’єр-міністра, з’ясовував «УК».

 З початку 2012 року на урядову телефонну «гарячу лінію» (за телефоном якої  приймають звернення на спеціалізовану «гарячу лінію» «Діалог з малим бізнесом» ) звернулися 1382 підприємці із 24 регіонів країни. Про це «УК» повідомили в управлінні взаємодії з громадськістю центру. Більшість запитань стосувалася сплати внесків до Пенсійного фонду (385 звернень), роз’яснень норм законодавства у сфері підприємницької діяльності (371), перевищення повноважень та недбалості посадових осіб (277), питань оподаткування (162). Порівняно з відповідним періодом 2011 року кількість таких звернень зросла на 94% (709 звернень).

 Так, на «гарячу лінію» зателефонував житель с. Євминка Козелецького району Чернігівської області та поскаржився на неправомірні дії державного реєстратора районної державної адміністрації. На початку січня 2012 року йому відмовили у реєстрації сільськогосподарсько-виробничого кооперативу «Євминка» через зміну керівника. Реєстраційна служба Головного управління юстиції у Чернігівській області повідомила, що питання вирішено. На підставі поданих документів державний реєстратор вніс відповідні зміни.

А підприємець з м. Ізюма Харківської області оскаржував рішення начальника районного управління Пенсійного фонду нарахувати йому борг у сумі 19 000 грн та пеню у розмірі 95 000 грн через те, що з 2005 по 2010 рік він не сплачував єдиний соціальний внесок до ПФ за найманих працівників. Заява перебувала на контролі центру. Головне управління Пенсійного фонду в Харківській області поінформувало, що рішення начальника управління Пенсійного фонду в Ізюмському районі про  фінансові санкції було скасовано. Також проведено повторну перевірку. Після цього заявник зателефонував до центру та подякував за допомогу у вирішенні питання.

 Водночас активність підприємців доводить, що у цій сфері є чимало нерозв’язаних проблем, серед яких — порушення під час перевірок контролюючими органами, перевищення повноважень та недбалість посадових осіб, а також недостатнє інформування підприємців щодо їхніх прав та обов’язків.

 Якщо ви підприємець або плануєте ним стати, фахівці урядової телефонної «гарячої лінії» завжди нададуть вам дієву допомогу або необхідну довідкову і консультаційну інформацію.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» 0 800 507 309 звернулося 9149 заявників зі скаргами, заявами та пропозиціями. 

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділокп'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.