ЮВІЛЕЙ

У Страсбурзі відзначають 50-річчя Європейської соціальної хартії

«Мене звати Адам і мені десять років. Мій тато працював у Франції, Туреччині й Україні. Мені подобається переїжджати з місця на місце, бо скрізь у мене з’являються друзі», — так починається книжка коміксів для дітей  «Розкажи мені, що таке Європейська соціальна хартія». Це видання було урочисто презентоване у Раді Європи з нагоди ювілею від дня підписання документа, за яким ось вже півсотні років європейські країни звіряють свою соціальну політику у сфері освіти, охорони здоров’я, праці, дитинства і материнства тощо.

Для того, щоб уряди європейських країн, які приєдналися до Хартії,  сумлінно слідували її положенням, люди повинні знати про свої права. Тому малий європеєць змалечку повинен пам’ятати, що незалежно від кольору шкіри та фінансового становища своєї родини, він має право на освіту, медичну допомогу та зручне житло. Адже відстоювати свої права може лише той, хто їх чітко знає.

У Раді Європи не приховують, що незважаючи на існування Соціальної хартії, права людини у повсякденні нерідко грубо порушуються. Адже підписати і ратифікувати навіть найгуманніший, найпрогресивніший  документ набагато легше, ніж застосовувати його повною мірою в реальному житті. «Європейська соціальна хартія не може привести у відповідність до своїх положень національні законодавства усіх 47 країн Ради Європи, які її підписали, — зауважив  на брифінгу для журналістів виконавчий секретар Європейської соціальної хартії Регіс Бріллат. — Кожна держава повинна знайти власний шлях і можливості, щоб застосовувати Хартію згідно зі своїми законами та традиціями».

Відстоювати свої права може лише той, хто їх чітко знає. Фото з сайту bigpicture.ru

Від імені України, яка підписала Європейську соціальну хартію в 1999 році, а ратифікувала її у 2006 році,  в офіційних заходах  на честь  святкування ювілею цього документа взяв участь віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Він вважає, що Хартія стала для України  своєрідним орієнтиром у побудові демократичного суспільства та системи соціального захисту громадян.

У Страсбурзі відбулася півгодинна зустріч українського урядовця з Генсекретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом. Сергій Тігіпко розповів йому про хід реформ, які наразі тривають в Україні, зокрема у пенсійній сфері. «Питання соціальних гарантій набуває особливої гостроти в період кризи, коли уряди багатьох країн вдаються до жорсткої економії бюджету, — зазначив віце-прем’єр. — Пріоритетне завдання уряду України полягає в планомірному підвищенні соціальних стандартів, зайнятості населення та подоланні бідності, а всі ці напрями задекларовані у Європейській соціальній хартії». У свою чергу Генсек РЄ зазначив, що він як колишній прем’єр-міністр (Турбйорн Ягланд свого часу очолював уряд Норвегії) дуже добре розуміє важливість і складність завдання, яке сьогодні стоїть перед українським урядом.