СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Не тільки науковці, а й пересічні громадяни сходяться в одному: довкілля має бути безпечним для життя. Тож «УК» поцікавився в Урядовому контактному центрі, з якими проблемами та з яких регіонів у сфері екології звертаються  до них громадяни.              

 Як повідомили редакції, з початку року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 546 звернень з екологічної тематики. Найбільше  — з Донецької області — 14,8% від загальної кількості таких звернень у січні-вересні 2011 р., з м. Києва — 14,4%, Дніпропетровської — 7,8% та Київської областей — 6,7%.

Людей турбують насамперед проблеми забруднення атмосфери та  водойм, незаконного використання природних ресурсів, утилізації шкідливих відходів.

 Найпоширеніша причина забруднення навколишнього середовища, що спричинює негативні наслідки для громадян, — порушення підприємствами  екологічного законодавства. Скарги щодо цього надійшли з м. Києва, АР Крим, Одеської, Дніпропетровської, Донецької, Луганської та Харківської областей.

Приміром, житель м. Миколаєва повідомив, що СТО «Автохаус» у Миколаєві забруднює повітря, звідти постійно йде в’їдливий дим. Державна екологічна інспекція у Миколаївській області провела перевірку, в ході якої виявлено порушення природоохоронного законодавства. Керівника підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності згідно із ст. 82 КУпАП, надано припис на усунення виявлених порушень та прийнято рішення про тимчасову заборону діяльності СТО. Під час зворотного зв’язку з’ясовано, що автора звернення було письмово і в телефонному режимі поінформовано про вирішення порушеного питання. За словами заявника, забруднення атмосфери ТОВ «Автохаус-сервіс» припинено.

А ось жителька с. Роздольне (Каховський р-н, Херсонська обл.) звернулася з приводу періодичного розпилення токсичних речовин, що призводить до забруднення навколишнього середовища. На неодноразові звернення заявниці до Роздільнянської сільської ради питання вирішено не було. Після звернення на урядову «гарячу лінію» працівники управління агропромислового розвитку райдержадміністрації виїхали у  с. Роздольне і встановили, що 6 липня 2011 року працівники приватного підприємства «Фаворит-ІІІ» провели вентиляторне обприскування дерев саду отрутохімікатами, зона санітарного розриву під час якого повинна бути не меншою 500 метрів від населеного пункту. Зворотний зв’язок підтвердив позитивне вирішення питання.

Проблемою для багатьох заявників стало також забруднення атмосфери через спалювання стерні на полях, утилізації твердих побутових відходів жителями населених пунктів. Часто громадяни повідомляють про випадки, коли причини забруднення та відповідальні за це особи не відомі.

Заявники повідомляють про незаконне використання природних ресурсів (18,5% звернень з питань екології). Найбільша проблема пов’язана з незаконним вирубуванням дерев лісових господарств і зелених насаджень у межах населених пунктів (10,4% звернень з питань екології), на що переважно скаржилися жителі м. Києва та Київської, Сумської, Харківської областей.

 За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 5940 громадян зі скаргами, заявами та пропозиціями. Порівняно з попереднім тижнем їхня кількість збільшилася на  9%.