Мешканці 15 квартир житлового будинку по вулиці Бульварна, 4 у Слов’янську вдруге отримали ключі від своїх помешкань. Сталося це через півтора року після одного з обстрілів. «Коли я вийшла з підвалу сусідньої школи, знову почався обстріл, — згадує той моторошний день одна з потерпілих пенсіонерка Марія Лісниченко. — Сусідка покликала знову йти ховатися, та я відмовилася. Потім почула сильний гуркіт біля кухонного вікна і… нічого не пам’ятаю — навіть того, як мене витягали й виносили з-під завалів».

Голова Донецької ОДА Павло Жебрівський з власниками відремонтованих квартир. Фото надане прес-службою Донецької ОДА

Жінку, яка зазнала багато поранень і дивом лишилася живою, визволили з-під руїн, на які перетворилася її квартира, і відвезли в лікарню. Після одужання вона тимчасово жила в знайомих, сподіваючись повернутися додому. І нарешті ця мрія здійснилася. З такими самими емоціями переступила поріг відремонтованої квартири багатодітна родина Гонтар. Малюки згадують, де колись стояли їхні ліжка, й по-дорослому розмірковують, як тепер слід розставляти меблі. Тим часом у дорослих інші клопоти. До помешкань підведено всі комунікації: є електрика, газ, вода, встановлено сантехніку, а ось меблів поки що немає. За словами Слов’янського міського голови Вадима Ляха, міська рада невдовзі розгляне можливість відповідної допомоги малозабезпеченим родинам — йдеться про закупівлю їм газових плит.

На відновлення зруйнованого під’їзду з обласного бюджету витрачено чотири мільйони гривень. А відбудова гальмувалася через те, що житловий будинок перебуває у власності ОСББ: чинне законодавство дозволяє надавати кошти з державного бюджету тільки на ремонт комунальної власності. На цей важливий і суперечливий момент звернув увагу і голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. «Існує ключова проблема: як узаконити допомогу тим, хто має приватне житло? Щоб допомогти людям, ми навіть змушені були піти на певні порушення і відновили цей будинок. Думаю, що постфактум це питання буде врегульовано у Верховній Раді, адже депутати мають ухвалити такий закон, щоб через бойові дії та руйнування житла кошти державного, обласного і місцевого бюджетів мали право витрачати на відновлення», — зазначив він.

Нині триває відновлення двох зруйнованих будинків у місті Миколаївка поблизу Слов’янська спрямованим з державного бюджету коштом: 1,9 мільйона гривень та 6 мільйонів гривень відповідно. Усього, навіть без урахування зруйнованої нерухомості у Пісках, Широкиному та Мар’їнці, де досі тривають обстріли, на ремонт пошкодженого житла на підконтрольній українській владі території Донеччини потрібно 367 мільйонів гривень.