Якби раптом посеред промислової Макіївки приземлився НЛО і прибульці взялися подорожувати містом у громадському транспорті, жителі міста, мабуть, здивувалися б менше. Подумаєш! Бо хіба вони не бачили схожих фантастичних історій по «ящику»? Інша річ — реальні керівники міста, які чогось у вересні почали регулярно з’являтися … в тролейбусах, автобусах і маршрутках. Уявляєте?! Причому на чиновників у салонах громадського транспорту можна було не тільки подивитися, а й доторкнутися до них у годину пік.

Щоправда, не всі вони несподівано пересіли з персональних службових авто в тролейбуси та маршрутки. На роботу, з роботи та в службових справах містом ось так стали пересуватися здебільшого керівники Радянського району міста. Оті самі, які недавно гарантували зручне та безперебійне підвезення учнів закритої школи №3 до інших навчальних закладів. І коли їм не вдалося втиснути всіх дітей в один автобус, чиновники люб’язно запропонували школярам свої службові автівки. Ті вранці в комфортних умовах відвозять дітлахів до школи, а після уроків — по домівках. Усе правильно. Бо чому батьки та діти «оптимізованої» школи тепер повинні витрачати кошти на той же транспорт? Так само було б дико запропонувати дітям пішки дибуляти розбитими вулицями вздовж руїн та лісопосадки, де й дорослим ходити лячно…

А ще свій транспорт дітям мерщій запропонували й місцеві правоохоронці. Бо вони влітку разом з міськими керівними освітянами теж ходили по квартирах і переконували(!) батьків підписати заяви про добровільне переведення дітей зі школи №3 до інших шкіл. І недвозначно натякали: в разі відмови незговірливі нестимуть відповідальність. Саме тому міліціонери теж віддали свої автомобілі школярам…

Фантастика? На жаль, так. Бо в реальності ситуація навколо закритої в Радянському районі Макіївки школи №3 залишається дуже непростою. Аби розповісти про обіцяні ще недавно «переваги» «оптимізації», батьки та учні навіть зібралися на мітинг біля своєї колишньої школи. Найбільше нарікань за перший місяць навчання у батьків викликає дорога до нових навчальних закладів. Дітей, яким раніше було рукою подати до вже закритої школи, тепер підвозять двома рейсами автобуса до школи №19. Після уроків їх везуть назад і висаджують у центрі мікрорайону.

  Там немає навіть натяку на обладнану зупинку із захистом від вітру чи дощу, і малюки чекають батьків просто неба! —  обурюється мама двох школярів. —  Навіть у теплому вересні двоє моїх дітей потрапили під дощ і захворіли. А що буде взимку, коли почнуться холодні дощі, сипатиме сніг та тріщатиме мороз?

Не в захваті від мандрів й ті батьки та учні, які змушені тепер самостійно діставатися до інших шкіл громадським транспортом. Адже в курсуючих тут маршрутках, які належать приватникам, навіть з учнів молодших класів беруть по 2,50. Тобто щоденні поїздки в два кінці роблять відчутну «пробоїну» в сімейному бюджеті.

До речі, про кошти. Батьки учнів, яких «перегнали» до школи №19, розповідають, що вони поки що свідомо утримуються платити гроші, які їм пропонують здавати на «потреби класу»: ремонт, придбання миючих засобів тощо.

  Міський голова нас запевняв, що школи закривають для економії коштів і для створення кращих умов для всіх нас! —  обурюються учасники мітингу. —  Де ж ота економія, коли ми тепер змушені платити і за дорогу до нової школи, і за все те, за що платили й раніше?..

В управлінні освіти та науки Донецької облдержадміністрації розводять руками: міський суд Макіївки, а потім і обласний апеляційний суд підтвердили правомірність рішення керівників міста про закриття школи №3. А обурені батьки тим часом уже повідомили: вони готують документи до Верховного суду України та до Європейського суду з прав людини. Невже тільки аж тоді «батьки» міста таки згадають про свої обіцянки створити максимум зручностей для батьків та дітей «оптимізованої» школи?